bockbier

Zeer deskundig ben ik de div bockbieren aan 't proeven. Ik moet weten hoe ze smaken, ruiken, of ze in balans zijn, wat de kenmerken dit jaar zijn, hoe de diversiteit in smaak is. Thuis, op mezelf, ik & m'n glas, & ondertussen lees ik een boek in een stoel.

Maar onderin 't glas, ik merk 't pas bij de laatste slok, als m'n blik volledig gedoken in 't glas zit, zie ik een korrel. 't Zou van alles kunnen zijn, iets zachts, iets vlokkerigs, iets van 2 mm² ong. Maar zeker geen gist. Want dat zit niet in flesjes Amstel bockbier.

Hoeveel van die vlokjes heb ik al op? Doorgeslikt zonder er erg in te hebben. Waar komt 't vandaan? Ik heb m'n glas gespoeld voordat ik 't flesje er in leegschonk. Ik heb niks aangeraakt op 't aanrecht, behalve 't glas & de fles.
Ik wil er niet aan denken, hoewel 't me bezig houdt. Ik heb niks ernstigs, tot nu toe niks van gemerkt & 't glas is leeg. Behalve dan die laatste vlok in een klein plasje resterend bock.

M'n werkgever staat in 't Volkskrant Magazine dit weekend. Als deelnemer aan een bockbierpanel. Tezamen oa met een zekere Joep, die dezelfde achternaam als ik hanteert. & Ene Peter, die ik nog ken van 't bockbierpanel voor 't programma Kassa van 3 jaar geleden. Zij hebben blind bockbier zitten proeven, in 't bijzijn van een volkskrant-redacteur. Door die achternaam van Joep krijg ik 't gevoel dat ik er eigenlijk bij had horen zijn. 't Is een teken, zegt er iets in m'n achterhoofd. Hoewel ik niet in tekens geloof.
Nu drink ik Amstel bock met een vlok. Onderin m'n glas. Misschien zijn er veel van z'n soortgenoten al door m'n keel gespoeld. & Waarom heb ik 't gevoel dat 't 1 met 't ander te maken heeft?

Ik loop naar de wasbak. Gooi m'n glas leeg. Ik had 't vlokje nog aan een nader onderzoek kunnen onderwerpen, maar heb geen zin. Ik wil er vanaf. Zonder nadenken. Ik wil niet weten wat 't is. Want des te meer kennis over de identiteit van de vlok, des te meer angst me zal bekruipen dat er soortgelijke xemplaren door m'n keel gespoeld zijn. Twijfels bespringen me dan waarschijnlijk over de werkelijke smaak van 't bier.

Als ik nu aan Amstel bock denk, zie ik een vlok. Van een kleine 2 mm². Ik zie 'm drijven, zweven in 't restje bock. Ik denk aan m'n behoefte dat laatste beetje zo snel mogelijk weg te gooien. Door de goot moet 't. Ik denk aan de onwetendheid waarin ik mijzelf daardoor heb gemanoeuvreerd. Nooit zal ik te weten komen waar die vlok vandaan kwam.
& Ik denk aan 't Volkskrant Magazine-bockbierpanel. Hoeveel vlokken hebben die tot zich moeten nemen?

Men kijkt voortaan wat dieper in 't glaasje in Zijperspace.

elf reacties

Mijnheer Lijstje
Mijnheer Ton, ik moet even weten of het vlokje geluid maakte, in dat geval weet ik misschien wat het is.

Mijnheer Lijstje, - 21-10-’02 00:19
Ton
Neen.

Ton, - 21-10-’02 00:21
Rachel
Amstel Vlockbier, jeus christisj.
Ik dacht dat trouwens ook Ton ,toen ik dat stukje las in het magazine (dat jij daar had moeten zitten). Misschien is 2 meer een teken dan 1.

Rachel, - 21-10-’02 00:36
R (gr)
Over Amstel bock gesproken, er is afgelopen donderdagnacht een drinker daarvan stomdronken bovenop mij gevallen en heeft mij vervolgens vanaf 4 uur uit de slaap gehouden- wat mij betreft mag je het dus sowieso door de plee spoelen.

R (gr), - 21-10-’02 00:39
carin
Zo heb ik ooit eens, héél erg lang geleden, een hele grote vlok mogen ontwaren in een flesje Chocomel. Ik vraag me tot op heden nog steeds af wat dat voor vlok was. In mijn engste dromen zie ik dat ding nog wel eens voor me en kom dan tot de conclusie dat het een halfvergane pleister is! Het flesje werd geserveerd op een partijtje en sinds die tijd is het nooit meer goed gekomen met mij en verjaardagsfeestjes en met chocomel. Aan Herfst- en Mei-bock feestjes heb ik gelukkig heel wat betere herinneringen.

carin, - 21-10-’02 01:13
Mijnheer Lijstje
Ik las ooit een mooi verhaal van Jan Wolkers, hij werkte in een spinazie-inblik fabriek oid, en wat ze (de gedemotiveerde werknemers) daar allemaal in de spinazie kwakten, je wilt het niet weten. Maar je moet maar denken dat alcohol ontsmet dus in bier valt het allemaal wel mee.

Mijnheer Lijstje, - 21-10-’02 10:52
Suffie
Suffie werd door zijn nichtje getracteerd op een flesje bock van 2 liter... Na lediging waren de vlokken toch echt voor rekening van Suffie en niet van het bier...

Suffie, (E-mail ) (URL) - 21-10-’02 11:48
website4all.NL
Doet me denken aan die nieuwe reclame voor iMode of zo iets, waar die jongen als weddenschap een glaasje kunstgebit naar binnen giet.

website4all.NL, - 21-10-’02 12:29
Simone
Bier drinken met ogen dicht en gewoon genieten van de smaak. Na tig biertjes zie je overal vlokken. HIK

Simone, (E-mail ) (URL) - 22-10-’02 20:48
Theo
Een aardig artikel in 't magazine. Maar volgend jaar moet jij daar maar staan. Laat die baas van je dan maar even op de winkel passen

Theo, - 23-10-’02 21:16
ANONIEMPJUH
SAEY

ANONIEMPJUH, (E-mail ) - 10-10-’04 15:32

Hier kunt u reageren:

Roept u maar:


Persoonlijke info onthouden?

Kattebel

Verberg e-mail