stiekum

Vroeger schreven we 't woord stiekem als 'stiekum'. Dat was heel gewoon. Iedereen deed 't. Je kon je niet voorstellen dat er een andere mogelijkheid was. Stiekum. Zo schreef men 't, op 't moment dat je leerde lezen & schrijven, simpel als wat.

Ik weet niet meer wanneer men, of eigenlijk: wanneer ik besloten heb om 'stiekem' te schrijven. Wanneer heb ik 't besluit genomen me te voegen naar de rest? & Wat deed de rest besluiten dat 't niet meer anders kon?

Wellicht stond 't te baldadig. Kum. Dat laatste stukje 'kum'. Daar kon de nette burgerbevolking niks mee. Daar werd te veel fantasie mee aangesproken. Of een broeinest van ongehoorzaamheid. Want zo zie ik 't uiteindelijk: stiekum is pas écht stiekum.
Je gehoorzaamt niet aan de regels dmv stiekum. Je hoort er net niet bij. Je bent net te klein, te uitzonderlijk, te dwars; er wordt nog niet naar je geluisterd als je stiekum hanteert.

Maar plots merkte ik, zonder dat ik 't in de gaten had gehad, dat ik ook overgestapt was. Ik was blijkbaar ook een grens overgegaan. Een stapje te veel naar volwassenheid had ik gezet. Ik mocht blijkbaar niet meer van mezelf stiekum schrijven.
Ik kwam er alleen pas jaren later achter. Toen 't al te laat was. Stiekem was inmiddels stiekem. Ik kon al niet meer anders.

Men conformeert. Men wordt ertoe gedwongen te conformeren. Als men niet conformeert, wordt men gezien als moeilijk. Dwars. Kinderlijk. Eigengereid. Maar vooral moeilijk.
Zo werd 't van de week letterlijk 'voor de wind' gezegd. Door iemand die zelf de schijn ophield niet te willen conformeren. Hij stelde zichzelf voor als kunstenaar. Maar kende de spelling van 't woord stiekum niet meer.

Alles moet 'tzelfde blijven, vooral voor hen die niet kunnen begrijpen van hoe te ontsnappen aan een harnas dat knijpt, lucht wegneemt. Zulke personen willen dat iedereen dezelfde gevangenis beleeft als dat zij meemaken.

Ik schrijf stiekum. Ik heb besloten dat weer te doen. & Ik schrijf &. Net als dat ik 't schrijf. Ik kan niet anders. Ik kan me niet voorstellen dat ik nog kan leven als ik niet de mogelijkheid heb de tijden te herbeleven dat ik nog stiekum kon zijn.

Anders heeft Zijperspace geen recht van bestaan.

tien reacties

voordeWind
Voor de goede orde: Ik werd aan u voorgesteld, of ik nou wilde of niet. Ik was toevallig in Paradiso met Jacco, 'Tonie en vriendin" en mijn eigen meis Hinke. Het stikte daar van de webloggers...één stond met u te praten, zodoende.Nooit presenteer ik mezelf als kunstenaar(alleen bij intimi), dat geeft alleen maar ellende bij het burgervolk zoals u....iedereen heeft een oom die verdienstelijk een zonsondergang schildert of -nog erger- zelf iets leuks zogenaamd artistiekerigs doet, zoals in uw geval. Horendol word ik er van. 'U bent knetter & gek'. Ja dat heb ik gezegd. Verders lees ik dit log nooit maar ik wist dat u er iets over zou gaan melden. Stiekem dan.

voordeWind, - 18-11-’02 04:54
website4all.NL
Eeaaaakkk. Net zoiets als een spiegel breken Zijp: minstens 7 jaar ongeluk nu. Heb je voldoende antigif in huis?

website4all.NL, - 18-11-’02 08:50
Ton
VoordeWind: Ik verheug me in m'n knetterheid & gekte. Ik voel me er tot nu toe erg prettig bij.
Maar voor de rest zal ik u toch moeten zeggen dat u zichzelf wel degelijk als kunstenaar heeft gepresenteerd. Terwijl ik mij wel degelijk niet tot uw intimi reken. Dat gaf helemaal niks, dat schepte voor mij de gelegenheid om er weer wat artistiekerigs mee te doen.
Ik hoop overigens niet dat ik u in enige mate hiermee gekwetst heb. Daar hou ik nl helemaal niet van. Maar vooralsnog ga ik ervanuit dat u stevig genoeg in uw schoenen staat.
Evenzogoed stemt 't mij vrolijk dat u zich toch verwaardigd heeft mijn teksten enige tijd stiekum te lezen. Ik kan u melden dat ik mijzelf niet heb kunnen aanzetten tot 't lezen van de weblogs van uw gezelschap.
Een goedendag nog verder.

Ton, - 18-11-’02 11:35
Rachel
Jeuszzz 'Voordewind', van wat een ongeremde triesthied getuigt uw gelul. Gatverdamme. Ik zou me bijna gaan ergeren.

Rachel, - 18-11-’02 13:32
ikke
"nooit presenteer ik mijzelf als kunstenaar ,dat geeft alleen maar ellende bij het burgervolk".
Pffffff.Meer een kunstenmaker!

ikke, - 18-11-’02 14:10
Theo
Met een flinke scheet als tegenwind hoop ik dat dhr voorde Wind (stiekum of niet stiekum) bij deze met zijn hautain gebral over het burgervolk van de aardbodem afgeblazen is.

Theo, - 18-11-’02 21:38
Rolandow
Ton, als je een ansichtkaart schrijft, gebruik je dan ook & in plaats van 'en" ?

Ik vind & zo'n typisch teken dat je alleen op schrijfmachines (en computers, veredelde schrijfmachine's) gebruikt. Met de hand kan ik het tekentje niet zo goed.

Bovendien schrijft 'en' dan veel sneller.

Rolandow, - 19-11-’02 10:33
Ton
Ik stuur bijna nooit ansichtkaarten, maar ik betrapte mezelf er op (ondertussen alweer een jaar geleden) dat ik ook al schrijvend met de pen de & hanteer.
't Is een afwijking, ik weet 't.

Ton, - 19-11-’02 10:44
Ej
Um.....? Beetje laat maar waar gaat dit over?

Ej, - 08-07-’15 23:51
Ton
Hoi Ej,

Wat leuk dat ik een reactie hierop krijg na zo lange tijd. ;-)
Voor de Wind was een windbuil, mss wel nog steeds. Ik geloof dat ik 'm in Paradiso was tegengekomen. & Hij had zich enigszins hautain tegenover mij gedragen.
Ik ben ondertussen wat ouder, maar ik kan nog steeds niet tegen mensen die zich op zo'n manier tegenover anderen opstellen. Ik krijg nog steeds de kriebels als ik zijn woorden terug lees.
Maar wedervraag: waarom kwam je hier terecht?

Ton, (E-mail ) (URL) - 17-07-’15 00:25

Hier kunt u reageren:

Roept u maar:


Persoonlijke info onthouden?

Kattebel

Verberg e-mail