Ik ga vanavond weer eens een poging wagen een film in z’n geheel af te kijken. Ik heb de afgelopen maanden enkele films opgenomen, maar ik kwam er steeds niet aan toe ze te bekijken. ‘t Laat zich raden hoe dat kwam, als men de hoeveelheid tekst in die tijd geproduceerd in ogenschouw neemt.

Vandaag kwam ik bij Gien een link tegen naar ‘t overzicht van de films die gedurende de kerstvakantie door de BBC uitgezonden werden. ‘t Bezorgde me kriebels van jaren her; vroeger had ik 2-3 weken voor kerst dit overzicht zelf in huis, waardoor ik een selectie van dat grote aanbod films kon maken. Niet alleen een selectie voor mezelf, maar ook voor de studenten Film & TV Wetenschap. We gaven nl een blad uit voor de mede-studenten & ik was 1 van de 2 hoofdredacteurs van ‘t maandelijks verschijnende tijdschrift.
Met kerst wordt er door de BBC traditie-getrouw een flink aantal kwaliteitsfilms uitgezonden, waardoor 1 van onze vaste rubrieken, die de krenten uit de filmprogrammeringspap selecteerde, een veel grotere hoeveelheid films kon aanraden. Dagen waren we bezig de programmagegevens door te spitten, daaruit een keuze te ventileren, titels te verdelen & korte beschrijvingen van ‘waarom de moeite waard’ aan de uitzendschema’s toe te voegen. We boden een soortemet agenda van films die niet gemist mochten worden tijdens de kerstretraite voor de beginnende filmofielen die onze studie herbergde.

Eigenlijk werden de programma-gegevens slechts aan de omroepgidsredakties geleverd, wilde de mevrouw van de BBC me laten geloven, toen ik haar verzocht mij die ook te versturen. Nadat ik haar vertelde dat de studenten grote behoefte hadden aan een goed bijtijds geleverd overzicht van de te verwachten films ivm verdere verdieping van hun studie & daaraan verbonden zij zodoende een extra bron voor studiemateriaal voor handen hadden, wilde ze voor 1 keer wel een uitzondering maken.

Bij mij thuis lag zodoende elke maand, maar vooral met kerst, een behoorlijke stapel aan a-4tjes gevuld met de filmprogrammeringsgegevens (ik kreeg ze niet alleen van de BBC thuisgeleverd). Deze stapel kon ik gebruiken om bijtijds een schema op te stellen tbv de videorecorder & de daarmee gepaard gaande behoefte aan lege videobanden. Enkele banden konden nl gebruikt worden voor de films van de 2e garnituur; die moesten zo snel mogelijk bekeken worden, want dat leverde dan weer een lege band op, die voor een volgende film gebruikt kon worden. Andere banden waren bestemd om voor in de eeuwigheid een klassieker te herbergen, waarbij eeuwigheid staat voor de levensduur van de band. Ik zat gedurende de 2 kerstvakantieweken aan de videorecorder gekluisterd, om vooral op tijd een band te kunnen verwisselen, van kanaal te switchen, de recorder opnieuw te programmeren, of buiten ‘t apparaat een film ‘live’ te genieten. ‘t Bekijken van 5 films op een dag was eerder regel dan uitzondering.

Ik kreeg de kriebels dus weer terug bij ‘t zien van ‘t filmoverzicht van de BBC. De 1e titel, waarbij de kriebels ontstonden, begint om ½ 12 & ik voel me aan ‘t vervlogen fanatisme verplicht de kriebels een beetje te herbeleven.

Bovendien willen zowel volle buiken als vermoeide lichamen wel eens hangen in Zijperspace.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *