BB3 heeft op z’n linkpagina ook een bloem geplaatst. Als je er op klikt kom je rechtstreeks terecht bij mijn motivatie om die bloem te plaatsen (voor een update van wie er zoal een bloem geplaatst heeft, dient men ff te klikken).

Doet me wel beseffen, naast ‘t feit dat er gister maar liefst 84 unieke bezoekers waren, dat je wel moet profiteren van de gelegenheid dat mensen even langs Zijperspace komen scheuren & mogelijk iets mee kunnen pikken van de schrijfsels. Vooral na enkele reakties van gedesillusioneerde bloggers, die weinig hoop hebben dat de wereld zal veranderen mbv zo’n aktie, leek ‘t me noodzakelijk ‘t 1 & ander te illustreren met wat ik ooit zelf opgepikt heb uit m’n tijd dat ik een beetje psychologie studeerde.

Des te groter & anoniemer de massa waarin de mens zich begeeft, des te groter de kans dat deze niet zal reageren op calamiteiten in z’n direkte omgeving. Hij of zij zal geneigd zijn slechts te aanschouwen wat er gebeurt & zo op te gaan in de anonimiteit. Hulp bieden in zo’n situatie is bijna onnatuurlijk, omdat de persoon in kwestie dan uit de ‘groep’ moet treden & daarbij ‘t gevoel krijgt niet meer deel ervan uit te maken. Hij zou de bescherming van de groep kunnen verliezen door zo te handelen.
Als er dus iets op straat gebeurt in een grote stad is de kans kleiner dat iemand een mogelijke slachtoffer de helpende hand biedt, als dat eenzelfde voorval in een dorp plaatsvindt.
Tenzij men zich bewust is van dit verschijnsel, gelezen heeft dat ‘t moeite kost je aan ‘t massa-gedrag van aanschouwen te onttrekken, dan zal men een volgende keer juist eerder geneigd zijn de helpende hand te bieden.

Om ‘t concreter te maken. Stel dat er weer 84 lezers zijn die dit tot zich nemen. & Al die 84 mensen maken binnenkort mee dat een alcoholist in Amsterdam z’n evenwicht verliest & vervolgens op de straat blijft liggen. Na ‘t lezen van dit stukje zullen zeker 10 mensen bereid zijn de man te helpen plaats te nemen op een bankje, terwijl ze anders snel door zouden zijn gelopen.

& Zodoende wordt de wereld toch een ietsjepietsje verbeterd vanuit Zijperspace.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *