Ik kan er boekdelen over vullen. Hun gedrag, gewoontes, anti- & sympathieën, afwijkingen, neuroses, gemoedsstemmingen & de verslaving zelf. Waarom de alcoholist anders reageert dan de pillengebruiker. Waarom ik de junk & de zwerver vooral voorbij zie schuiven, terwijl de dealer & de Z-verkoper juist graag binnenkomen. Maar ieder heeft z’n eigen reden voor dat gedrag.

Vandaag kwam een alcoholist vroeg bij me binnen. Reeds in redelijk beschonken toestand. Hij kon met moeite z’n fiets rechtop parkeren. De opmerkingen die hij probeerde te maken verdwenen in een gemurmel af & toe uitlopend in luid gepraat. Hij moest me 1,90 betalen. Daarvoor ging-ie in alle zakken van z’n jas, broek & blouse zoeken naar munten. Dat is ‘t handigst door gewoon al ‘t geld te voorschijn te halen. Al ‘t verfrommelde papieren geld hield-ie in z’n hand, de rinkelende muntjes, die hij herkende door een beetje in z’n zak te schudden, legde hij op de toonbank. Na betaling verzamelde hij de resten bij elkaar & ging dat vervolgens verdelen over alle zakken. ”t Moet een beetje verdeeld,’ hoorde ik ‘m mompelen.

Ik snapte ook wel waarom. In deze toestand, al jaren alcoholist wist ik van eerdere ontmoetingen, moest je zorgen dat je geld niet in 1 keer weggenomen kon worden. Mocht 1 zak gerold worden bij ‘m, dan had-ie altijd nog in een andere zak wat restantjes.

Je moet zo’n persoon alleen niet meemaken als-ie net door 1 van z’n ‘maatjes’ bestolen is. Is een kwartier bezig al z’n zakken te vinden. Vloekt & tiert als de 1e zak leeg is. Bedenkt dan opeens dat ‘t ook in een andere zak kan zitten. Als dat te weinig blijkt te zijn, raakt-ie in paniek: ‘t kan toch niet dat-ie zo weinig geld bij zich heeft? Maar weet opeens dat er nog meer zakken zijn. Smijt ‘t volgende resultaat op de toonbank. Beseft dat er wat ontbreekt & begint dan z’n vrienden te vervloeken. Denkt er niet meer over te gaan betalen & beseft ook niet meer dat er andere mensen naar ‘m zitten te kijken of op afrekening van de goederen zitten te wachten. Volgt een relaas over dat je vooral niemand in je leven moet vertrouwen afgewisseld met woede-aanvallen op z’n ‘kornuit’. Besluit dan om achterbroekzak te onderzoeken & daar komt een briefje van 100 uit. Waarna persoon in kwestie gerustgesteld is, afrekent, een snelle preek van 5 minuten ten toon spreidt over wie je wel & niet moet vertrouwen in ‘t leven op straat, waarna hij, na je hand geschud te hebben, de deur uitgaat in de overtuiging veel levenswijsheid achtergelaten te hebben.

We hoeven gelukkig niet altijd snel geld te verdienen in Zijperspace.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *