Ingmar Bergman heeft aangekondigd dat-ie zwanger is van een nieuwe film. Hij trommelde voor die mededeling een hele troep acteurs op, die vaker in zijn films hebben opgetreden. Dat zullen ze nogmaals doen, lijkt hij hiermee te zeggen. Waarschijnlijk ook om z’n besluit kracht bij te zetten. Dat men ‘t werkelijk serieus zou nemen. Hij is inmiddels 83 jaar. ‘t Is al 17 jaar geleden dat hij zei nooit meer een film te willen maken. & Op z’n oude dag komt-ie z’n eiland Fårö af om de mensen te vertellen dat er nog een verhaal in ‘m zit dat verbeeld moet worden. Nadat Bille August, Liv Ullman & zelfs z’n eigen zoon zijn scenario’s tot film regisseerden wil hij ‘t toch weer zelf proberen.

Zodirekt begint een docu op ned 3 over Sven Nykvist, voor jaren Bergman’s vaste cameraman. Zonder Nykvist zou Bergman nooit de Bergman zijn waar hij nu bekend om staat, want hij had de meest poëtisch beeldende cameraman naast zich. De man die schaduw & licht tot taal verhief.
Ditmaal zal hij niet van de partij zijn, want in 1998 kreeg Nykvist een aanval van afasie, waardoor ‘t niet meer mogelijk is voor hem de camera te voeren. De docu over hem is gemaakt door z’n zoon.

Overigens: links Nykvist, rechts Bergman, achtergrond de kust van Fårö (waar ik al jaren naar toe wil met vakantie, maar ‘t is nog steeds niet toegestaan voor buitenlanders, voor zover m’n info hierover klopt).

Zouden beelden weer gedichten kunnen beschrijven in Zijperspace?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *