Hoewel de broers nu allemaal boven de leeftijd van 30 terecht zijn gekomen, proberen we toch jaarlijks Sinterklaas met elkaar te vieren. Goed & tijdig gepland levert dat vaak 1 van de weinige mogelijkheden in ‘t jaar op dat de hele familie volledig (of bijna volledig, als er iemand plots ziek mocht zijn) aanwezig is. Dat heeft nogal wat organisatie nodig; het gaat nl om 6 broers met 4 vrouwen & een totaal van 5 kleinkinderen van de tevens aanwezige Opa & Oma. Probeer die maar ‘ns een gelijktijdige vrije middag in de decembermaand te laten regelen.

Vandaar dat m’n jongste broer er dit jaar weer eens vroeg mee kwam. Zaterdag kreeg ik de uitnodiging overhandigt met een mogelijke datum (verdomd, ik kan die dag) & ‘t verzoek over ‘t gebeuren te gaan nadenken. Werd al snel gevolgd door een meeltje van ‘m, waarin hij opperde ‘t dit keer bij mij thuis te gaan vieren. Hé, daar had m’n moeder ‘t ook al over gehad, afgelopen zaterdag.

Maar ik woon wel in Amsterdam, weerklinkt als 1e een tegenwerping van binnen, ‘t verst weg gelegen van Den Helder, ‘t langst rijden voor al m’n broers. & Ik ben vrijgezel, buldert de volgende, waarop ik me al weken van te voren m’n huis zie schoonmaken. Als er iemand bij me komt eten, moet ik van mezelf de afwas wegwerken & wat stofzuigen. Als m’n ouders langskomen betekent het dat ik een beetje moet stoffen, afwassen & stofzuigen & m’n losliggende t-shirts moet opruimen. Als er een aardige dame langskomt, dient ook ‘t bed aan een grondige inspectie onderworpen te worden (dit in ‘t kader van je-weet-maar-nooit-tegen-beter-weten-in). De hele familie dwingt me tot xtreme maatregelen: alle losliggende boeken & paperassen aan de kant, liefst geordend; de ramen gelapt; plaatsje bijgeveegd; cd’s weer allemaal in ‘t rek; de was een week van te voren gedaan, zodat er niet onverwachts toch nog een drogende (?) onderbroek gevonden kan worden; alle kopjes & theelepeltjes van aangeslagen theïne ontdaan; de pas aangeschafte lamp definitief geïnstalleerd, zodat ik met gepaste trots jaloerse blikken kan registreren; stof wegnemen op plekken waar handen anders niet komen, want 1 schoonzus weet die plekken te vinden & anders gaat er wel een broer niezen; & oja, HEL, ‘t fornuis schoon, dat wordt een huzarenstukje.

Vindt de rest van de familie dat wel leuk? reageer ik via datzelfde medium. Ik bel met m’n moeder over de hoeveelheid zitplaatsen die ik slechts in huis heb. We tellen ze samen & komen toch tot maar liefst 15: moet genoeg zijn met sint-zenuwachtig kinderen op de grond. & M’n huis is ook niet zo groot, probeer ik. Maar op je verjaardag zijn er altijd meer mensen & je hebt toch een voorkamer die je open kan gooien.

Ondanks bovenstaande bedenkingen verheug ik me er wel degelijk op. Eindelijk ziet de hele familie eens hoe een woning totaal ‘t mijne is verworden. & Dat deze vrijgezel genoeg messen, vorken, lepels, borden & kopjes in huis heeft voor allemaal, ook al moet-ie daarvoor een beetje valsspelen.

Er vinden grote investeringen in schoonmaakmiddelen plaats in Zijperspace.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *