‘t Zal voor veel mensen raar in de oren klinken.
De meeste mensen zien nl wel wat er gebeurt op hun vrije dag. Ze hebben niet al te veel gepland of er moet een onoverkomelijke afspraak staan met de tand- ofwel huisarts; of misschien viert de beste vriend juist die dag z’n verjaardag. Natuurlijk zullen de nodige boodschappen gedaan & zal er op een bepald moment van de dag gegeten moeten worden. Voor de rest ziet men wel hoe de wind waait & kan er naar hartelust afgeweken worden van ‘t tijdschema; desnoods eet men een uurtje later.

Ik heb m’n vrije dag van te voren al helemaal in m’n hoofd zitten. Soms weet ik een week van te voren al wat ik zoal ga doen op zo’n bewuste dag (sterker: ik heb wel gehad dat ik van de hele komende maand wist wat van dag tot dag de planning al). Misschien moet ik ‘t ff illustreren met de dag van morgen:

Voor 9 uur opstaan. Zo snel mogelijk ontbijtspullen kopen, zodat ik rond 11 uur klaar ben met ontbijt & douche etcetera & zodoende gereed ben de deur uit te gaan. 12 Uur moet ik definitief verzonnen hebben wat ik wil eten & daar een boodschappenlijst voor hebben samengesteld. Rond 1-en sta ik dan ergens in een supermarkt. Vlug naar huis om alvast aan ‘t eten te beginnen, want ik was van plan ‘t goedje een paar uur te laten pruttelen. Na 2 uur zit alles in de pan & kan ik ff de deur uit; naar een russisch winkeltje & ff langs m’n stamcafé. Mocht ik in de ochtend toch zin hebben om naar de film te gaan, dan gaan de 2 laatstgenoemdee opties niet door, maar zit ik tussen 2 & 4 in de bios. Beter van niet, want dan loopt de hele dag in ‘t honderd. Tussen 4 & 5 weer ff thuis zitten. Waarna ik een biertje ga drinken bij m’n collega’s. Uiterlijk ½ 7 thuis om ‘t eten af te maken & te verorberen. Tot 9 uur rustig aan & de rest van de avond blijkt vanzelf wel, maar zal hoogstwaarschijnlijk thuis doorgebracht worden. Om een uur of 1 ‘s nachts zal ik trek hebben in bed & verlaat ik de wakkere wereld. (De planning is nooit perfect: er loopt altijd wat verkeerd of ik doe ergens veel langer over dan gedacht).

Was voor mij altijd heel normaal om dit soort aktiviteiten van te voren te weten. Wist ik tenminste wat ik moest doen, had ik wat structuur & kwam ik aan de div dingen toe.
Tot ik er achter kwam dat andere mensen dat vaak helemaal niet hebben, tenzij ze een gezin hebben om zorg voor te dragen: terwille van de opvoeding van de kinderen leg je dan struktuur in de dag aan. Vrijgezellen als ik hebben daar over ‘t algemeen geen behoefte aan. Behalve dan een vrijgezel als ik.

M’n dag is van te voren bepaald. Ik voel me ongemakkelijk als er op aangedrongen wordt van ‘t tevoren bepaalde schema af te wijken. Daar heb ik geen ruimte voor. Dat voelt dan alsof de dag in chaos vervalt.
Net als dat ik ‘t niet prettig vind niet op de plek te kunnen zitten waar ik gewend ben te zitten. Verlies dan ‘t overzicht & voel me minder veilig, op m’n gemak.

Klinkt misschien obsessief, dwangmatig, maar ik kan me niet anders herinneren dan dat ik ‘t m’n leven lang gehad heb. Bepaalde rituelen zorgden er dagelijks voor dat m’n dag goed verliep, dat ik controle had over m’n omgeving. ‘t Hielp me ‘t geheel te overzien, zodat de wereld een veilige wereld bleef.

& Tegenwoordig weet ik dat niet iedereen diezelfde controle behoeft.

Er zijn echter geen agenda’s nodig in Zijperspace.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *