#Bestaatdatnog

Er bestonden eens voorwerpen, gewoontes, maar ook personen die op een gegeven zo alledaags waren dat je er niet over na ging denken dat ze mogelijk ooit niet meer op ’t aardse zouden rondwaren. Waardoor ze als vanzelfsprekend op de reservebank van je geheugen werden geplant van mogelijke informatie die altijd voorhanden moet zijn, want als die vanzelfsprekendheid niet aanwezig is, ‘dan stort mijn beeld van de wereld in elkaar’.

De laatste tijd bekruipt mij echter een bepaalde verwondering mbt die personages, fenomenen dan wel gebruiksvoorpen waarvan ik lang niet had gehoord. Bekruipen is wellicht ietwat sterk uitgedrukt, hoewel ’t zich wel voordoet als een langzaam realiseren dat ’t fenomeen de hele tijd op die reservebank heeft gezeten, maar daar ondertussen is overgegaan tot een vluchtige entiteit die ’t goed zou doen in 19-eeuwse spookverhalen. & Dat langzame beseffen zet zich op een gegeven moment voort in ’t idee dat iets wat zolang uit mijn bewustzijn is geweest, uit mijn vanzelfsprekende dagelijkse wereld, dat ’t dan toch raar is, bevreemdend haast, dat zoiets zich nog steeds doet gelden bij een select groepje mensen die ’t artikel nog steeds regelmatig aanwenden, de voormalige bekendheid zo af & toe op straat begroeten of zich de gewoonte van ooit nog steeds in hun dagelijkse rituelen hebben geïncorporeerd.

Vanochtend was ik bijv verbaasd over ’t stilzwijgend door blijven strijken van de strijkbout. Daar zou een mens toch van denken dat deze alleen nog wordt gehanteerd door bijv een stomerij (ik betrap me ook bij dit woord op de bedenking of zoiets nog wel bestaat…) bij ’t kreukvrij krijgen van een kostuum?

Wordfeud? ’t Meest verfoeide spelletje ooit, dit vanwege ’t hoge verslavingsniveau, de immer irritante betweterige tegenstanders die je meestal niet rechtstreeks in de ogen kon kijken noch verrot kon schelden, waar bovenop ’t besef kwam dat iedereen in NL (& daarbuiten) daar die dag mee bezig was & ’t zelden voorkwam dat je nog een normaal telefonisch gesprek kon voeren.
Maar ook ’t spel dat gelukkig net niet verslavend genoeg bleek, waardoor, dacht je, de gehele bevolking met gemak succesvol een zelfopgelegde afkickperiode had meegemaakt. Niemand had ’t er meer over, dus was ’t vast opgeheven. Dacht je niet bewust, maar zo voelde ’t wel, enigszins geruststellend op de achtergrond sudderend.
Bleek niet zo te zijn. Er werd me laatst verteld dat ’t herwaardering gekregen heeft door de ‘intelligente lockdown’ waar we ons nu in bevinden.
Schrap die intelligentie uit die opsluiting dan ajb. Ik vond ’t mijn intellect verschrikkelijk confronterend teniet doen doordat ik tijdens die verderfelijke verslaving bijna altijd verloor, waar ik tijdens mijn jeugd Master of Scrabble was te huize Zijp.

Weet je niet hoe laat ’t is & om 1 of andere reden kan je ’t beeldscherm van je mobiel niet aflezen? Er bestaan tenslotte nog steeds blinden, slechtzienden & ook eenzamen des harts die een enkele maal een neutrale stem willen horen berichten in welk tijdsmoment wij precies leven & gedienstig geholpen worden door een schijnbaar levend wezen die gewoon door was gegaan met de volgende piep, middels ’t nr 0900 8002.

Om niet te zwijgen over hockeyers die ergens in NL werkelijk op écht gras spelen, waar ik van achter m’n volkstuin gelegen hockeyveld heb geleerd hoe kunstgras zeer zorgvuldig over een periode van minstens 6 weken, ze doen er coronacrisislang over, uit div lagen div materiaal wordt geconstrueerd.
Of, ook weer corona-gerelateerd, dat we niet wisten dat de lucht zó blauw kon zijn dat ’t zich ook ergens anders kon voordoen dan op met minuscuul dunne kwastjes zorgvuldig op de mm afgestofte schilderijen van onze Gouden Eeuw.

De eerste presentatrice van ’t Jeugdjournaal Leoni Jansen kwam ik laatst tegen, weliswaar op Twitter, maar ze zei iets, werkelijk waar, in geschreven woord. Haar portret stond er als bewijs naast & die kon ik zowaar nog herkennen.
Dat ik me dan ga afvragen, gewoon uit willekeur van wat me te binnen schiet, zou die vroegere presentator van AT5, die later burgemeester van A’dam wilde worden…
Zou die ook…?
Nee toch? Echt?

Zijn er ook nog dingen die alleen maar ‘bestonden’ in Zijperspace?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *