boeken

’t Boek is uit. De volgende moet uit de kast.

Ik zie mezelf lopen naar school. Met zo’n linnen tas, die iedereen toendertijd had, de lange hengsels hangend aan m’n schouder. Zodat ik m’n handen vrij had.
Lopen kwam toen ook beter uit. Dan had ik tenminste de mogelijkheid om verder te gaan. Al fietsend zou ’t me waarschijnlijk niet lukken nog een 10-tal bladzijden te lezen van m’n boek.
Terwijl ik las keek ik af & toe op, vooral noodzakelijk als ik de weg afsneed, om te kijken of ’t goed ging met ’t verkeer. Maar eigenlijk had ik er niets te duchten: ik hoefde bijna niet over te steken door alle paadjes & steegjes tussen de lage flats & woonblokken door. Er lag slechts 1 bredere weg, de weg die ’t terrein van de sportvelden doorkruiste, op m’n route. Zelfs die werd rond dat tijdstip bijna niet betreden door ’t gemotoriseerd verkeer.

Dus ik las verder. Bezeten door veellezerij. Ik wilde liefst elke dag een boek uitgelezen hebben. Daardoor probeerde ik mezelf truukjes aan te leren als diagonaal lezen. Maar bij ’t lopen over straatjes leverden pogingen daartoe weinig resultaat op.
Bovendien was ik verslaafd aan de werelden waarin ik terecht kwam. Zogauw ik ’t boek ter hand nam, zat ik er alweer middenin. Met af & toe ’t besef dat de reële wereld ook nog bestond.
Dan wierp ik een blik op de weg, voor me & achter me, & m’n oren spitsten zich, gericht op enig motorgeluid dat klonk als naderend.
& Ik las weer verder.

Ik moest me ondertussen wel haasten, want ik had meestal nog maar net genoeg tijd om de weg af te leggen. Elke hoek moest daarom zo efficiënt mogelijk genomen worden, de meest rechte lijn die getrokken kon worden wilde ik bewandelen. & Onverstoord, ondanks dat de takken van de struik aan ’t hoekhuis door m’n haar strijkten, las ik verder. De drol aan de stoeprand werd op ’t laatste moment gemeden. De stoeprand zelf werd zorgvuldig voorbedacht genomen. & Meteen bij ’t passeren van de hoek werd de volgende ideale lijn getrokken. Waarna de blik zich weer op ’t boek richtte.

We werpen ons continue op een volgende wereld in Zijperspace

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *