dak

& Plots, als je in de keuken een biertje uit de ijskast wilt halen & toevallig ff door ‘t keukenraam de donkerte van de nacht buiten aanschouwt, & je al de spetters aan de buitenkant waarneemt, besef je je dat je een vreemde in ‘t buiten bent. De natuur is aan de gang geweest, & heeft z’n sporen achtergelaten op ‘t raam. Je herinnert je flitsen, die de gordijnen deden oplichten, met een enkele donder of windvlaag die door de gordijnen & deur te horen was. Maar jij bleef binnen, gekluisterd aan ‘t huiselijk binnen, alsof de winter nog steeds heerst.

De deur moet open; je moet je beseffen dat je weet dat er een buiten is. Je moet daar in dat buiten zijn, in de stoel zitten die meestal slechts tot zitten uitnodigt als de zon schijnt. De lucht, de geur, de sfeer inademen die de planten met z’n allen creëren. Met een enkele boom als gezelschap in ‘t produceren van die vluchtige & blijvende natte geuren. Met veel hulp van ‘t gevallen vocht.

‘t Tentje. ‘t Beschutte tentje op de kleine camping. Met veel gras er omheen.
& De grote donkere nacht allesomhullend als je eropuit moet om je plasje te doen. Al die vreemde onoverzichtelijke faktoren die invloed hebben op je gemoedsstemming, als je daar tegen ‘t dichtstbijzijnde struikje staat te plassen, blote voeten in losse-veter-schoenen. & Toch die stille schaamte dat je daar in je onderbroek staat, ook al verbergt veel donker je verschijning.

Maar zoveel natuur waarvoor je eigenlijk bang bent. Wat is een egel? Wat doet een muis? Hoe groot is een eekhoorn?
De natuur is veel groter dan mogelijk geacht vanuit dat kleine huisje dat je je woning noemt. Je huidig huis, dat eigenlijk tent heet, is veelomvattender.
God, wat is ‘t dak hoog, zo plassend, nazittend nadenkend, of laatste regels lezend in klein zaklantaarnlicht. Dat dak van wegwijkende sterren. De geur veel rijker, veel gevarieerder dan mogelijk geacht in de dagelijkse sleur aan huis. De rilling van kou makkelijker te ondervangen door alles te gebruiken dat voorradig is in rugzak. ‘t Neerdalend vocht een levend onderdeel, een noodzakelijk onderdeel van je tocht door die grote, nimmer boze wereld.

We verlangen naar ander onderdak in Zijperspace.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *