drukken

We kennen ze niet meer anders. Alle telefoontoestellen hebben drukknopjes. De draaischijven zijn een zeldzaamheid, een curiosum eigenlijk.

Gister passeerde ik met de trein ‘t gebouw waar m’n ouders, Carel & ik ong 25 jaar geleden van de PTT een open dag mochten bijwonen. Alles werd uitgelegd, men mocht alles aanschouwen. Immense kasten kan ik me herinneren, waar aan 1 stuk door geklik uit klonk. Een klik betekende dat er kontakt tussen 2 telefoons werd gemaakt. Je kon ‘t ook daadwerkelijk zien, want er bewogen zwarte dingetjes in de kast.
Ze hadden ‘t PTT-gebouw geheel gemoderniseerd & dat wilden ze aan hun klanten laten zien. Er werd uitgelegd wat er zo modern aan de apparatuur was & waarom deze aanpassingen noodzakelijk waren. & Op de meest onverwachte vragen hadden de deskundige PTT-mensen een duidelijk antwoord.

Aan ‘t eind van de rondleiding werd verteld dat voor een speciale prijs de nieuw ontwikkelde telefoon aangeschaft kon worden: een telefoon met drukknopjes. Die aanbieding was alleen geldig voor die avond.
‘Ongelooflijk, hoe was dat mogelijk?’ dachten m’n broer & ik. ‘Hoe kon er dmv een paar toetsjes indrukken kontakt gemaakt worden met die centrale die we net gezien hadden in een kast?’
Hij zag er prachtig uit: op de plek waar de draaischijf hoorde te zitten, was nu een plat vlakje gecreëerd waar knopjes uitstaken. Voor de rest was de vorm ‘tzelfde gebleven: dezelfde afgeronde zijkanten, dezelfde beige kleur, maar door de verwijdering van ‘t draaimechanisme was ‘t een totaal andere verschijning.
Zoiets moois moesten wij ook thuis hebben, vonden Carel & ik. Zouden we eindelijk iets eerder hebben dan alle anderen. Want iedereen had altijd ‘t nieuwste van ‘t nieuwste, terwijl wij ‘t pas jaren later in huis kregen.
Misschien als kadootje voor Pa & Moe? Als we ‘t aan hun zouden overlaten, zou ‘t vast nog een tijd duren. Dat bedrag konden we met z’n 2en voor 2 verjaardagen best ophoesten. De verjaardagen waren weliswaar nog lang niet in zicht, maar dan moesten we er bij vertellen dat ze niet nogmaals een kadootje later in ‘t jaar hoefden te verwachten.
Moesten we wel ff geld lenen van Pa & Moe.

Sindsdien was bellen een genot in Zijperspace.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *