Humus Magnesiumator

We hadden ‘t over vitamine D. Dat maakt je lichaam zelf aan, maar dan heb je wel zon nodig. Of buitenlucht. De zon schijnt immers ook door de wolken heen.
Een ½ uur is genoeg. Langer zorgt er niet voor dat je meer vitaminen gaat produceren.
Maar dat moet je eigenlijk niet vertellen, want, ik merk ‘t aan m’n eigen zojuist binnengekomen gedachte, dan veronderstelt men als snel dat 1 keer op & neer fietsen naar ‘t werk al voldoende is. Vervolgens uilig ‘t raam uit kijken op kantoor, dan wel je thuis achter de gordijnen verstoppen.

Ik ben blij met m’n vriendin met diëtistenachtergrond. Die vertelt me af & toe nog wel ‘ns iets wijs. Want bovengenoemde informatie was nooit blijven hangen als zij ‘t niet in de juiste context tot mij had doen komen.

Kijk, die lactose komt m’n lichaam dus niet meer in. Die richt te veel schade aan bij mij. Dat zorgt er echter wel voor dat er te weinig kalk binnen komt als ik niet m’n voedselinname enigszins aan zou passen, vertelde de professionele diëtiste (niet m’n vriendin) mij toen nog maar kort daarvoor de intolerantie voor dat goedje was geconstateerd.

Ik ijverig aan de bonen. IJverig ook aan de kaas (waar de lactose niet meer in zit). IJverig aan fruit (nou ja, dat kan nog steeds wel wat beter). IJverig aan de groente (hoewel vlees ook lekker is). & IJverig aan tussenhaakjes (om bepaalde achtergronden te belichten).

Ik had nog wat meer nodig, zo bleek op een gegeven moment. Bij m’n dagelijkse nagelcheck (zwaar afhankelijk van een bepaalde kalkgehalte bij de voedselinname) moest ik constateren dat die nog lang niet sterk genoeg waren.
Buiten humus vanaf toen mezelf aan een verplichte hoeveelheid lactose-vrije soja-drank (banaan van Alpro is m’n favoriet) gezet.

‘M’n nagels breken nog steeds heel makkelijk af,’ vertelde ik m’n vriendin tijdens de Paselijke wandeling gister.
Wandelingen zijn ideaal om wijsheden van je partner op te slurpen. Je sleept je lijf stap voor stap verder door ‘t ijzig koude landschap, zorgvuldig de oneffenheden van ‘t onverharde pad mijdend, genietend van de weidsheid van de graasvlaktes waar de kuddes grootdeels nog ontbreken, en ondertussen blijken je hersens nog genoeg capaciteit te hebben om extra informatie op te slaan.
‘Ondanks die Alpro,’ vervolgde ik 5 stappen later.
Een conversatie vergt tijdens deze voortgang een eigen ritme.
Toen kwam zij aanzetten met de bewering dat de calcium pas goed opgenomen wordt als je ook genoeg vitamine D in je lichaam hebt. Plus magnesium.

Ik ga zo een ½ uur fietsen om onderstaande humus aan de man te brengen en onderweg ga ik berekenen hoeveel magnesium ik dankzij de kikkererwten heb binnengekregen. 1 Kop daarvan telt 78 mg magnesium lees ik nl net. Dat ½ uur heb ik vooral nodig om te beredeneren hoe groot een kop zou kunnen zijn.

Inhoud:
 – 2 potten kikkererwten (uitlekgewicht 800 gr)
 – 1 winterwortel (in stukken gesneden, daarna gebakken met zout)
 – 1 witte ui
 – 1½ rode peper
 – 1½ vinger gember
 – 3 tenen knoflook (1 minuut in kokend water gestaan)
 – 110 gr tahin
 – 3 tl komijnpoeder
 – sap van 2 citroenen
 – handjevol aangebakken pijnboompitten
 – 2 handjes vol peterselie
 – peper
 – zout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *