Pestotapenade

Als er zich iets voordoet dat als een eenheid kan worden beschouwd, schrijf je dat volgens mij als 1 woord. Een broodwinkel is niet ‘brood’ & dan met een spatie ertussen ‘winkel’ & evenmin kan je in ‘t NL schrijven (hoe je ‘t uitspreekt, dat is een ander ding, maar toch oppassen dat je geen spaties gaat ademen) over onderbroeken_lol. Dat moet gewoon onderbroekenlol zijn.
Een Hemaworst is een begrip, dus lijkt me vanzelfsprekend aan elkaar. Maar de Hema-verlichting is dat niet; dan vind ik ‘t dus niet raar om in dat geval een streepje te gebruiken.

Goed, dan zijn we nu bij pestotapenade aangeland, want dat heb ik dit stuk als titel meegegeven. Zie helemaal bovenaan daartoe & nu verder niet zeuren meer, want ik ben aan ‘t woord. Al is ‘t met een toetsenbord, men dient er rekening mee te houden dat ik hier alleenheerser ben & zodoende mezelf de bevoegdheid heb gegeven om onwelvoeglijkheden mbt spelling, streepjes, woordkoppelingen, spaties, uitdrukkingen, begrippen, underscores (liggende streepjes), aanhalingstekens, etc in de reacties weg te censureren of anders mensen van buiten Zijperspace dictatoriaal de mond te snoeren.

Nog een regel die hier geldt: pestotapenade hoef je niet per se met basilicum te maken.
De arme sloebers mogen wat mij betreft, zij ‘t met beleid (bijv in de vorm van slechts 1 of 2 blaadjes per plant, maar zelfdenkzaamheid is ook een goede leidraad), ‘t park of bos in trekken om bladeren van andere planten dan ‘t traditionele ingrediënt te plukken.
Maar daar wil ik wel bij benadrukken dat als je op dit moment daslook gaat plukken, je er rekening mee moet houden dat je er behoorlijke buikloop aan kan overhouden. Zo gauw dit plantje nl gaat bloeien worden de bladeren giftig.
Mensen die dus over wildplukken schrijven zouden verplicht moeten zijn deze informatie toe te voegen aan hun olijk artikeltje over de overvloed aan daslook in bepaalde parken in april & wat dat voor lekkere tapenade kan opleveren. & Nu.nl hoort eigenlijk de verplichting te hebben teksten waarin dit ontbreekt correct te  redigeren.

Maar voorbij ‘t seizoen van daslook bestaat er ook nog zoiets als look-zonder-look. Waarbij de naam probeert te vertellen dat deze plant niet tot de lookfamilie behoort (ui, prei, knof-, das, kraai-, berg-, moes- & bieslook zijn wel neefjes & nichtjes van elkaar), maar wel lookachtig ruikt. Geen angst voor giftige bladeren tijdens bloei; look-zonder-look is profiteurs van z’n bladeren blijkbaar minder vijandig gezind.

Mochten er grote hoeveelheden zevenblad (herkenning is een kwestie van tot 7 tellen bij de grote exemplaren & de vorm vergelijken met kleinere, dan heb je al snel door wat op ‘t bord terecht mag komen) in je tuin groeien dan heb je jezelf een volgende mogelijkheid tot pestotapenade kado gedaan. Zelfde recept als bovengenoemde varianten.

Wat u nog meer moet doen naast blaadjes plukken & niet luisteren naar Nu.nl?
Pijnboompitjes (lichtjes aanbakken: wel bruin, niet zwart), knoflook, olie, voor de pit rode peper, zout & zwarte dan wel witte peper plus nog wat groene olijven; dat prop je allemaal in de mixer & men heeft wat lekkers om tussen ‘t sneetje brood & de kaas te plakken of anders de pasta mee te behangen.

In Zijperspace heeft men uitgevonden dat als de mixer daadwerkelijk mixt ‘t beste resultaat bereikt kan worden.

Eén reactie op “Pestotapenade”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *