preek

Professor G. Wisse heeft me gister, net als enkele ander voorgangers die al jaren dood zijn, in ‘t Catherijnenconvent te Utrecht toegesproken. De titel van z’n preek luidde: ‘de duivel met vakantie’.

En wanneer de onreine geest de mens uitgegaan is, zo gaat hij door dorre plaatsen, zoekende rust en vindt ze niet. Dan zegt hij: ik zal wederkeren in mijn huis vanwaar ik uitgegegaan ben: en komen de vindt hij het ledig, met bezemen gekeerd en versierd. Dan gaat hij heen en neemt met zich 7 andere geesten, bozer dan hijzelf, en ingegaan zijnde wonen zij aldaar; en het laatste van de mens wordt erger dan het eerste. Zo zal hij met dit boos geslacht zijn.

Ik heb ‘t gister maar ff overgeschreven (m’n notitieboekje is hervonden), want ik had slechts oor voor de rollende ‘r’ & ‘t galmen van de woorden tegen de wanden als iets benadrukt werd, waardoor de inhoud niet tot me doordrong. Net als vroeger in de kerk luisterde ik meer naar de sfeer die de spreker opriep, dan naar de strekking van z’n boodschap.

6 Preken/overwegingen van div predikanten heb ik in ‘t Catherijnenconvent zitten beluisteren, met koptelefoon op in een nagemaakt kerkinterieur. ‘t Was ‘t meest interessante gedeelte van ‘t hele gebouw.
Als ik iets soortgelijks op mp3 kan vinden wil ik dat met veel plezier linken. Vooralsnog moet men ‘t maar ff met bovenstaande tekst doen & de echo, uitspraak, intonatie er zelf bij verzinnen.

We zouden voor de sfeer Zijperspace wel ff in een kerk willen veranderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *