Speellijst (II): de Vogelliederen

Ik heb ’t bluetoothboxje van Tineke geleend om mee te luisteren terwijl ik type.
Nou ja, hij staat op te laden, want ik heb ‘m op de tuin redelijk leeg gespeeld, terwijl ik spitte tot in ’t avondrood dat eigendom bleek van merel & zanglijster.
& Dubbel nou ja: terwijl ik de 1e woorden heb getypt kwam ik er achter dat ik te veel afgeleid wordt door de vogelgeluiden. Niet de merel van na de zonsondergang buiten, maar ’t al of niet kunstmatig gekwetter van vogels & muzikanten.
Ze bedoelen ’t goed, net als ik toen ik de lijst gedurende 2 jaren aan ’t samenstellen was, maar als ik daardoor niet in staat wordt gesteld te schrijven over ’t waarom of wat anders me in gedachten komt, dan komt ’t nooit in Zijperspace terecht, laat staan dat ik ’t met anderen kan delen.

Derde nou ja: ik gebruik ’t verkeerde medium. Deezer zal Spotify niet van z’n troon kunnen afstoten, tenzij ’t personeel van de laatste ook wat meer te lijden gaat hebben onder Corona, of weet ik veel wat voor ander rampscenario.
Dat laatste zal vast voorlopig niet gebeuren. Onwaarschijnlijkheidsscenario (in 1 x zonder fout getypt).

Maar ik blijf eigenwijs & ga toch elke keer weer voor de underdog. Net wat onbekender. Net wat beter z’n best moeten doende. Net wat internationaler. & Nog wat Net’s.
Laatste hoofdletter ongeïntendeerd. Hij zat net op dat moment alweer in de motoriek van m’n vingers ingebakken.

Vogelliedjes.
Maar om ’t internationaal interessant te maken heb ik ’t Birdsongs genoemd. Want wie weet zijn er andere eenzamen & opgeslotenen van enig andere taal die ’t getwitter & gekwetter van vogels weten te waarderen. ’t Duurt tenslotte 2 uur en 40 minuten. Dat zou je ergens uit kunnen sleuren. Uit een denkbeeldige omheining van 4 muren, ’t geluid naar binnen gezogen alsof de ramen niet dubbelglazig zijn, de roosters dicht.

Zet de eigen dubbelglazigheid opzij; wat aan roosters nog in de weg staat, dient ontkent. De tederheid van muzikanten om ons te laten geloven dat er een onbezoldigdheid aan de vogelgeluiden ten grondslag ligt, de dagelijkse die gewoon doorgaan, de muzikale die zijn uitgevonden door henzelf, dat alles wat klinkt & zingt hoort gehoord, herinnerd te worden.
Er zijn gevangenen u voorgegaan (ik hoorde laatst over de dagboeken van Rosa Luxemburg, haar oren dagelijks te luisteren leggend door de tralies): ze zijn er vaak heelhuids uitgekomen om te vertellen wat vogels deden met hun luisterend gemoed.

Laat dat een waarschuwing zijn tegelijkertijd: dat er mensen na ons moeten bestaan die weten wat ’t betekent, dat vogelgezang, & wat ’t ons vermag te vertellen. Waarschijnlijk gaat dat dan vooral over onszelf, maar dan heeft men in ieder geval ook over deze vogels nagedacht.

Tjirpkwettertwiet fluistert ’t in Zijperspace.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *