tikken

Er staat wat te gebeuren. Ik voel ’t op ’t moment dat ik de Wisselaar richting ’t groepje van Westmalle zie lopen.

De Wisselaar is begin 30 & van zuidelijke afkomst. Z’n geboorteland valt door mij niet xact van z’n gezicht af te lezen. Lepe trekken, keiharde kop; beduidend dat-ie niemand vertrouwt & nog steeds kwaad is dat-ie door z’n moeder de wereld ingeschopt is.
De laatste weken komt-ie bij me langs om z’n munten in briefjes om te zetten. ’t Moment dat ik ‘m bedank voor z’n verzameld muntgeld is ’t enige dat er een glimlach op z’n gezicht valt waar te nemen.

De Wisselaar komt achter Westmalle & z’n 3 metgezellen aan bij mij binnengelopen. Hij tikt 1 van hen op de rug met ’t gebaar dat-ie mee naar buiten moet komen.
Westmalle was zoals gewoonlijk doorgelopen naar boven om z’n flesje te pakken. Als-ie zich omdraait ziet hij wat er gebeurt, waarop hij roept: ‘Hé, jongens, niet hier.’
Ik doe onmiddelijk met ‘m mee, want m’n vermoeden wordt bevestigd: ‘Als jullie zaken willen doen, wil ik daar niks van in de winkel merken.’
De man waar de Wisselaar ’t op gemunt had, trekt een verbaasd gezicht; de Wisselaar wil die van zichzelf niet verliezen tegenover mij & trekt zich terug naar buiten.

‘Dat wil ik niet hebben, hier in de winkel,’ zegt Westmalle, ‘Die gozer is zo’n freak, die kan je niet vertrouwen.’
‘Door z’n gedrag doet-ie iedereen geloven dat we junks zijn,’ zegt de enige dame in ’t gezelschap, die inderdaad de meeste kenmerken van een junk met zich meedraagt.
‘Ik wist van niks, Frank,’ zegt de aangetikte man tegen Westmalle.
(‘Heet-ie Frank? Da’s helemaal geen naam die bij ‘m past,’ denk ik).
‘Ik weet dat bijna iedereen hier in de omgeving gebruikt, maar hier wil ik d’r niks van merken,’ vat ik m’n standpunt samen.

Er hangt onrust in de lucht, denk ik als ze de zaak hebben verlaten. ’t Kan een rare dag worden.

Westmalle komt nog 2 keer, elke keer in ander gezelschap, een flesje halen. De Wisselaar heeft tot 2 keer toe een handvol wisselgeld.

Voor de rest is er niks gebeurd in Zijperspace.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *