verjaardagsmaal

Op je verjaardag mocht je zeggen wat er op tafel zou komen. Dat lieten we dan ook enkele dagen van te voren weten. Zodat de trek alvast ontstond.
Naarmate we ouder werden verdwenen daarbij de maaltijden als pannekoeken & patat steeds meer. Hoewel ik vermoed dat Theo tot op late leeftijd die patat voor z’n verjaardag heeft laten bereiden. Hij kwam er in ieder geval vaak voor terug op zaterdag, onze vaste patatdag, toen hij reeds uithuizig was.

Er was iemand groot voorstander van rode kool, een ander stemde spruitjes, ikzelf zag liefst de boerenkool op tafel verschijnen & Marc gaf de voorkeur voor gehaktbal met gebakken aardappeltjes (mocht dit niet zo zijn, dan verbeteren m’n broers me binnenkort wel). Hij wilde in ieder geval altijd de verzekering hebben dat-ie de gehaktbal kon bestellen als we uit eten gingen.

Dat was bijv ’t geval als m’n opa & oma Zijp jarig waren of hun trouwdag vierden. Dan gingen we met de hele familie eten bij ’t visrestaurant boven de visafslag. Dat had m’n oma al weken van te voren geregeld. ’t Leek zelfs of m’n oma tot in ’t restaurant de boel nog aan ’t regelen was.
Ze moest ook wel, want haar manke man kwam slechts om de maaltijd te verorberen. Die bemoeide zich nooit met de organisatie.
’t Was de belangrijkste dag van ’t jaar; je merkte ’t aan ’t gedrag van m’n oma. Alles moest goed verlopen & niemand mocht zich druk maken. & M’n opa moest ’t vis lekker vinden.

Ik denk dat m’n vader liefst de kliekjes van afgelopen week op z’n verjaardag te eten had. Hij kon juist xtra genieten als de restant van een maaltijd al een dag, misschien 2 in de ijskast bewaard had gestaan. Je moest smeken als je ’t kliekje prefereerde boven de maaltijd van de dag, want ’t was altijd speciaal voor m’n vader bewaard.
’t Moet dus een feestmaal zijn geweest als hij van 3 dagen de restjes mocht opeten. Of dat daadwerkelijk ooit op z’n verjaardag heeft plaatsgevonden, kan ik me helaas niet herinneren.

Maar boerenkool is nog steeds ’t lekkerst als ’t 1 dag gestaan heeft in Zijperspace.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *