versleten schoenen

Zondag was vroeger altijd de dag dat m’n vader muziek draaide. De sfeer van de meest saaie dag van de week werd er zwaar door bepaald. We waren nl niet altijd even blij met zijn muziekkeuze, maar misschien werd onze afkeuring wel veroorzaakt doordat ‘t de keuze van m’n vader was. Wij hadden er niks over te zeggen; m’n vader bepaalde wat door de pick-up gedraaid werd.
Dus de kinderen ontwikkelden als vanzelfsprekend een hekel aan oude jazz, ‘t Kliekske, Roger Whittaker & Cornelis Vreeswijk. Die muziek stond gelijk aan saai, oubollig, zondag.

Totdat ik een dagje ouder werd & dat soort muziek niet meer elke zondag hoefde aan te horen. & Ik door m’n studie ook de zweedstalige nrs van Cornelis Vreeswijk kreeg te horen. Veel mooier nog dan z’n nederlandstalige.
Ik heb geloof ik wel ‘ns wat zweedse nrs voor m’n vader opgenomen, maar hij bleef toch de voorkeur houden voor de nederlandse Vreeswijk.

‘t Melodietje van ‘Somliga går med trasiga skor’ schiet me vaak spontaan te binnen als ik zweedse mensen ontmoet. Opeens moet ik ‘t liedje fluiten. & Meteen kijken of de zweden ‘t melodietje herkennen. Want Vreeswijk was God in Zweden.

Soms lopen mensen met versleten schoenen
Waar ligt dat toch aan?
God, die in de hemel woont,
wil dat misschien zo hebben
God, die in de hemel woont,
doet een dutje & slaapt zacht
Wanneer men zich zorgen moet maken
om een stel versleten schoen
als men oud & moe is
(etc)

& Zachtjes wordt er op deze zondag meegezongen in Zijperspace.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *