zweet

De deuren heb ik dichtgedaan. Daarnet waren ze wel open, vanaf ong een uur of 5 vanochtend. Nu kan ik slechts de lucht inademen die reeds in huis aanwezig was. Ik wil zo lang mogelijk de koelte van vanochtend binnen houden. Als ‘t niet hoeft ga ik niet naar buiten, omdat ik anders meteen de hitte bezit voel nemen van al m’n poriën.
Hoelang kan je eigenlijk de koelte in een huis vasthouden, terwijl buiten de zon de rest van de aarde verhit?

‘t Liefst ga ik niet meer ‘t huis uit. Net als vroeger.
‘Waarom ga je nou niet lekker buiten zitten met dit weer?’ vroeg m’n moeder.
‘Omdat ‘t veel te warm is.’
& Ik las verder in m’n boek.

‘t Zweet gutst over m’n lichaam bij deze temperatuur. Vooral m’n gezicht vertoont druppels vocht. Gister was m’n gezicht geen enkel moment droog. Af & toe viel er een druppel over m’n neus heen naar beneden. Ach, dat moeten de klanten onder deze barre omstandigheden maar op de koop toe nemen.

‘t Nadeel toendertijd was dat de leren bank ging plakken. Vooral als ik een korte broek aan had. Bij elke beweging van m’n benen moest ik ze 1st lostrekken van ‘t leer. Ik legde daarom een grote handdoek op de bank & ging daarop zitten. Net als de strandgangers bracht ik m’n hele dag op een handdoek door. Lezend in m’n boek. Deden zij vast ook.

Bij thuiskomst gister was m’n lichaam geheel bedekt met zweet. Ik trok zoveel mogelijk uit. Waarbij ‘t er nog een beetje fatsoenlijk uit moest blijven zien voor de 3 achterburen die nog net m’n huis in kunnen kijken.
Ik probeerde ‘t zweet weg te vegen van m’n armen, maar in plaats daarvan ontstonden er zwarte korreltjes. Alsof ‘t vuil op m’n huid zich erin ophoopte. Overal waar ik wreef ontstonden die zwarte korreltjes. & M’n vingers gingen naar zout smaken.
& ‘t Bleef warm. Ik deed de buitendeuren maar weer dicht. Nu moest ik maar ‘ns een douche gaan nemen, dacht ik, om ‘t zweet, ‘t zout & de zwarte korreltjes af te wassen.

1 Keer ben ik bijna bloot op ‘t balkon gaan liggen, toen eindelijk de bui de hitte weg kwam wassen. Ik douchte mee.

Er barst zodirekt iets los in Zijperspace.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *