discreminatie

M’n moeder deed een dutje op de bank. Zo rond een uur of 3.
Als we op woensdagmiddag vrij van school waren mocht 1 van ons erbij komen liggen. In haar knieholte. Haar linkerheup het kussen.
Maar we waren met z’n 3-en. 3 Van de leeftijd dat je nog bij je moeder in de knieholte wil komen liggen. Dus moest er, net als met veel andere zaken, verzonnen worden wie wanneer aan de beurt was.
Allemaal afhankelijk van bepaalde factoren. Wie was er vroeg uit school gekomen, wie was vorige week geweest, of anders afgelopen zondag na de kerk, wie was er nog maar net opgeknapt van de griep & wie moest er nou eindelijk eens wat meer tot rust komen?
M’n moeder was de scherprechter. Een zeer onrechtvaardige, vonden we alle 3. Ze kon zomaar een reden verzinnen waarom iemand anders bij haar mocht komen liggen ipv degene die eigenlijk aan de beurt was.

‘Hij heeft zaterdag al bij u gelegen toen wij bij de welpen waren,’ brachten 2 van ons ertegenin.
Of: ”t Is al 2 weken geleden dat-ie ziek was.’
Of: ‘Hij kreeg gister ook al de grootste gehaktbal.’

Er was veel onrechtvaardigheid in ons gezin. Volgens mij vooral veroorzaakt door ‘t feit dat die 2 broers allebei een bril droegen. Daar gingen ze er zieliger van uit zien.
Ik bracht ‘t echter niet ter sprake. Ik wilde niet discremineren. Een woord dat m’n vader me kort geleden had uitgelegd. Een woord ook dat ik goed kon gebruiken om voor m’n eigen rechten op te komen.

‘Mam, u discremineert mij.’
‘Wat zeg je nou?’
‘U discremineert mij, want ik heb al 2 weken niet in ‘t holletje gelegen & op zaterdag ben ik er nooit & op zondag moest ik al 2 weken voor straf in de kinderbijbel lezen omdat ik niet stil was in de kerk, terwijl ik de kinderbijbel al uit heb & zij hebben een bril.’
Had ik ‘t toch gezegd.
‘Ga jij vanavond maar 1st aan je vader vragen hoe je discrimineren schrijft & ‘m laten uitleggen waarom jij de komende 2 weken niet op de bank mag komen liggen.’
Waarop zij & m’n broertje hun ogen sloten & voor een ½ uur onbereikbaar werden.
Stiekem verstopte ik z’n bril.

Hij heeft nooit meer helder kunnen zien in Zijperspace.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *