geheugen (6)

In die tijd had ik een niet al te grote krantenwijk, vervoerde ik me over ’t algemeen op de fiets, zat ik op de lagere school & woonden we op de Marsdiepstraat. Dat betekent dat ik tussen de 10 & 12 jaar oud moet zijn geweest.

Als we op de fiets de deur uitgingen deden we dat altijd via de achterkant van ’t huis, omdat alle fietsen in de garage stonden. Achter de huizen van ons rijtjeshuis, lag er een stille ruimte, ingesloten door de garages & de achterkanten van wat kleine kantoren & winkels, die slechts door de buurtkinderen gebruikt werd. Daar werd gevoetbald, tikkertje gespeeld, de muren bekladderd & op oudere leeftijd zelfs stiekem gerookt.
Maar voornamelijk diende ’t als vertrekpunt met de fiets. Achter de garages langs, over ’t voor jaren braakliggende terrein achter ’t Shellstation, langs ’t veldje waar later ’t bejaardentehuis opgetrokken werd, met aan de andere zijde ’t Mobilstation.

Gedurende een korte periode was ik gefascineerd door ’t funktioneren van m’n geheugen. & Dan vooral ’t visuele gedeelte ervan. Ik vroeg me af hoe ’t kwam dat bepaalde beelden opgeslagen werden & anderen al snel verdwenen waren. & Of je je best kon doen beelden, hoe onzinnig ook, toch te bewaren in je hoofd, zonder dat ze van belang waren voor herinnering; of je je geheugen kon manipuleren in deze.

Ik fietste dus voorbij Mobil & zag vanuit de verte al dat de dienstdoende pompbediende bezig was de straat voor ’t benzinestation schoon te spuiten. Gekleed in een blauw werkpak spoot-ie breeduit langs z’n wachthokje. Hij was nog volledig in ’t bezit van al z’n zwarte haren & de zon scheen mat. Voorbijrijdend besloot ik te kijken hoelang dat beeld in m’n hoofd zou blijven bestaan, & sloeg ’t zodoende als een soortemet foto op in m’n geheugen.

Om de zoveel tijd controleer ik of ’t beeld nog bestaat. ’t Is er nog steeds, hoewel waarschijnlijk vager & lichtelijk aangepast. ’t Verdwijnt echter nooit geheel.

Die man zou nooit te weten komen dat-ie op dat moment een leven lang opgeslagen werd.

& Zodoende voor altijd deel zal uitmaken van Zijperspace.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *