vernietiging

‘t Wordt nooit meer ‘tzelfde, niets wordt meer wat ‘t ooit was. Alles is verwoest; ik heb alle schepen achter me verbrand. Een spoor van vernietiging laat ik achter; onherstelbare vernietiging.

‘Zal ik nog ff wat van dat bier uit de kelder halen?’ luidt mijn voorstel, ‘Iedereen wil er nog 1?’
‘Nee, doe mij maar een biertje van de tap,’ antwoordt Peet.
‘Als iemand anders dan dat biertje tapt, ga ik de kelder in.’
Ik hoor nog wat gemurmel, maar trek me er niks van aan; ‘t is tenslotte een sympathiek voorstel om aan ‘t eind van ‘t werk nog ff de kelder in te gaan om bier te halen.

Daar wordt blijkbaar anders overgedacht door Peet, merk ik bij terugkeer. Terwijl ze voor me uit loopt, gooit ze een klodder van haar bier opzettelijk op de zitting van m’n stoel.
Woest ben ik bij ‘t zien van haar daad. Ik pak haar stoel beet vlak voordat ze kan gaan zitten, waardoor ze onderuit gaat. Maar ze pakt nog net de stoel beet, zodat ik ze niet kan verwisselen.
‘Dus dat doe je zeker alleen maar omdat ik niet meteen bereid was om jouw bier in te tappen?’ vraag ik diep verontwaardigd nadat ik een andere stoel van binnen heb gehaald.
‘Ja, inderdaad.’
‘Vind je dan niet dat je verschrikkelijk kinderachtig bezig bent?’

‘t Is ruzie. Ik heb een niet licht te kalmeren woede over me. Men bejegent mij onheus & dat zal men voelen ook.
Maar naarmate de woede duurt, krijg ik steeds meer ‘t gevoel dat ik daardoor minder gelijk krijg. Alles wordt vernietigd, ‘t beeld dat van mij bestaat ernstig beschadigd. Nooit meer zal men mij op een fatsoenlijke manier in de ogen kunnen kijken. Want ik was kwaad. Ik heb me van de slechte kant laten zien.

Ondertussen ontstaat er een gevoel dat degene die mij dat stapje dichter bij verdoemenis heeft doen nemen, schuldig is; dermate schuldig is, dat zij nog wat heftiger zal branden in ‘t vagevuur. Ik zal branden, maar zij nog wat langer, nog pijnlijker.
& Toch had ik me niet mogen laten gaan. Woede is verderfelijkheid van de ergste soort, zo ramt ‘t in m’n onbewuste.

& Dit al ondanks ‘t gebrek aan geloof in Zijperspace.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *