aardappelchutney

‘Wat maakt de buurvrouw nou weer voor raar geluid?’ dacht ik midden in de nacht.
Ik zat nog na te tollen van de fietstocht richting huis. & Van ‘t vele witbier dat ik had moeten proeven om deskundig te kunnen besluiten welke de beste was.
Maar niet alleen dat. Deel uitmaken van een ter zake kundig panel is op zich niet zo erg, naar mijn opinie, maar de vele gesprekken die er uit voortvloeien met andere bierhotemetoten, de rondjes die vertegenwoordigers niet kunnen laten uit te delen, ’t nieuwe net ontwikkelde bier dat je moet proeven van brouwers, & ’t uiteindelijk rustgevende onderonsje met de barman onder ’t genot van een biertje die je niet meer hoeft te beoordelen op onderscheidende kenmerken, maar die je daarom gewoon in 1 keer leeg zuipt; dat geheel zorgt ervoor dat je toch op een ietwat wereldvreemde manier tegen de spullen thuis aankijkt.
‘’t Is midden in de nacht, buuv,’ dacht ik, & begon een beetje onrustig door ’t huis te banjeren, ongeïnteresseerd op zoek naar waar ’t geluid vandaan kwam.
Maar toen er weer enig realiteitszin tot mij doorgedrongen was, een wandelingetje, hoe kort ook, al is ‘t om de tafel in de huiskamer, doet wonderen in ’t doorgaans trage & vooral nachtrust nodig hebbende ontnuchteringproces, besefte ik dat ’t niet van de boven maar van buiten kwam.
Gerinkel van een potje. Met dekseltje, wist ik opeens zelfs te onderscheiden. M’n grote vriend was weer gearriveerd.
Zachtjes, & vooral langzaam, trok ik de 2 stukken gordijn in ’t midden van ’t achterraam van elkaar. Op een kier, zodat m’n ogen er nog net tussen pasten. Hoewel ik weet dat ’t beest zich niet zomaar laat wegjagen. ‘t Trekt zich nergens wat van aan.
De egel was druk doende ’t lege potje aardappelchutney om te gooien. ’t Brave beest onderwerpt alle potjes die ik buiten uitstal voor latere bezorging aan de glasbak aan een grondig onderzoek. Dat doet-ie ‘t liefst ’s nachts, eventueel bij ’t licht van ’t spotje in m’n keuken, maar niet noodzakelijk. Hij snuffelt doorgaans aan alle randjes van de potjes & flesjes, werpt z’n lichaam er tegen aan & met z’n snuit weet-ie ’t kleinood om te kieperen. Diezelfde snuit gebruikt-ie vervolgens om de inhoud, of dat wat er van over is, op odeur te inspecteren.
Een egel is neus. Meer nog dan stekels is een egel neus. Heb ik geconcludeerd na reeds 3 jaar achter elkaar enkele generaties egels in m’n tuin te hebben mogen bestuderen. Dit exemplaar is veel kleiner, want waarschijnlijk minder volgroeit, dan z’n ouders vorig jaar, maar duidelijk valt in ’t spaarzame licht vanuit mijn keuken te onderscheiden dat vooral z’n neus ’t werk verricht.
Z’n vader, tenminste, ik vermoed dat ’t z’n vader was, wist me 2 jaar geleden des nachts te verlokken z’n bezigheden waar te gaan nemen, door een niet aflatend gesnuif & gesteun. Die holde van hot naar her. Zat dan weer onder ’t balkon van m’n buurvrouw om vervolgens te verdwijnen tussen de wilde hyacinten, waarna hij pardoes op de potjes af kwam rennen om die van ’t beetje inhoud dat ze nog herbergden te ontdoen. Onder ’t veelvuldig uiten van veel hijg & puf. ’t Diertje was duidelijk bezig met z’n oude dag.
Deze gaat wat stiller te werk. Behalve als-ie een aantrekkelijk potje ontwaart.
Ik had ’t bewuste potje afgedekt gelaten. Aardappelchutney leek me niet ’t juiste voedsel voor egels. Vooral omdat deze aardappelchutney afkomstig was van de surinamer: heet, pittig & scherp tegelijk. Heerlijk bij nasi, aardappels, spaghetti, 1-pansmaaltijden; je kan ’t zo gek niet bedenken of ik heb ’t er al mee uitgeprobeerd.
Maar zeker niet geschikt voor egels.
Daar dacht meneer egel echter anders over. Vanochtend vond ik ’t potje ontdaan van z’n deksel naast de keukendeur. ’t Dekseltje lag 30 cm verwijderd van ’t omvergegooide potje. Ik denk dat z’n neus er nog net in heeft gepast. De egel heeft ’t randje van ‘t glas ontdaan van alle resten aardappel & olie, tot ’t punt waar ’t met z’n neus er bij kon.
Bij ’t zien van ’t omvergeworpen potje moet ik steeds weer denken aan die 1e keer dat ik de aardappelchutney bij m’n maaltijd had geserveerd. & Dan vooral aan de stoelgang die er spoedig op volgde.

We vragen ons af hoe groot egelpotten, die andere egelpotten, zijn in Zijperspace, & hoe vaak ze vandaag zullen worden gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *