Optellen

M’n vader stierf. Zoals wat, zover als ik weet, te doen gebruikelijk is. Hij had Parkinson, dus een aantal jaar vooraangekondigd dat ‘t vroeg zou zijn.
Terwijl ik rekensommetjes maak hoe vroeg Carel dan ging, 2 jaar later, maar verdikkeme, dat is pas jong, je broer. Hoe vroeg ik zou moeten gaan & wanneer een onomkeerbaar iets zijn intrede zou moeten doen. De langzame aftakeling, ‘t niet meer zijn wie je ooit was. De vergetelheid zijn aanvang neemt.

Ik ben ‘1 plus 1 = 2-en’. Bedenken wat oorzaak & gevolg bij elkaar opgeteld zijn. Of zouden moeten zijn. Maar je weet zo vaak de getallen achter de komma’s in ‘t lichaam niet. Wat zich stilzwijgend heeft opgehoopt, wat lag te broeien, waar nog geen geneeskundige had bedacht dat er naar gezocht kon worden.
Ik schoof over straat, waar eigenlijk alleen auto’s hoorden te zijn, maar aangezien ze toch in een rij vertraagd verschuivend groen in rood licht hadden en daardoor stonden te wachten, ik ‘t leven van mijn fiets kon wagen om de wereld te laten weten dat vaders op pad was om weg te gaan. Voorbij zou gaan.
Dat dat glippen tussen vingers door er nog wel even bij kon & ik geen risico liep, fiets evenmin. Want kijk nou wat Pa gebeurt.

Dus 2 jaar later, de klok stond even stil, werd de haast van mijn lichaam een halt toegeroepen. Overal had hij haast. Niet alleen maar bij Pa z’n vooraangekondigde dood. Zijn sleepdood.
Een week lang werd ik in isolatie gezet, want om dat te bewerkstelligen was ik radioactief gemaakt. Een bedreiging voor iedereen behalve ikzelf. & Op ‘t moment dat ik er uit mocht, werd die 1 jaar oudere broer onaangekondigd. Mijn schildklier met voorbedachte rade, hij als uit ‘t niets.
Alles werd traag zoals ik nu reeds een week gewend was.

Je denkt: de 1e trein.
& Die vertrekt pas 2 uur later als je nog niet geslapen hebt bij een bericht na middernacht. Daar hebben ze ‘t pakken van je spullen niet eens bij meegerekend. Spullen voor een verblijf van zolang een uitvaart op zich laat wachten.
‘t Wachten tot Pa verdwenen was duurde niet. ‘t Huis was vol, we hadden allemaal wat te doen: ik ‘t bewaken van de telefoon. Maar Carel gebeurde in Alkmaar ipv geboortegrond Den Helder. Daar gloeide de hoorn niet. Was slechts stilzwijgen van verbazing & de daarmee gepaard gaande groei van de kloof die al ontstaan was voordat hij ging.

We zijn geworden wie we hadden kunnen maar niet hoefden zijn in Zijperspace.

2 Antwoorden op “Optellen”

 1. Zoals beloofd, thuis nog even rustig nagelezen. En nog een keertje, want een dergelijk schrijven behoeft enige aandacht.
  Mooi geschreven

  Dat rekenen. Dat doe ik ook al jaren. Ik weet dat mijn vader het ook deed, hij was opgelucht toen hij zijn eigen vader in jaren had ingehaald. En nu doe ik het ook. Mijn broer en zus zijn allebei de leeftijd waarop het hartfalen van onze vader zich voor het eerst openbaarde ruim voorbij en zonder falen. Maakt dat de kans dat ik wel de klos ben groter? Elke statisticus zal zeggen, nee, een dobbelsteen heeft geen geheugen. Maar toch. Ik reken en ik tel.

  BTW, het was erg fijn je weer te zien! xoxo

  1. Was ik helemaal vergeten dat ik geen mailtje/bericht krijg als iemand gereageerd heeft op 1 van m’n posts. Dus rijkelijk laat (vanmiddag) kreeg ik jouw reactie pas onder ogen.
   Dank voor je reactie: geeft me een beetje ‘t gevoel dat Zijperspace niet voor niets nog steeds bestaat. & Dat schrijven zin heeft. Ook niet onbelangrijk.
   Tegenwoordig stuur ik 3 vrienden een bericht via Whatsapp als ik weer een tekst heb geplaatst. Doet me altijd wel goed, want ze staan zo dicht bij me dat ze eerlijk durven zijn over de kwaliteit. & Dat zorgt er dan weer voor dat ik door wil gaan ermee. Af & toe feedback is soms alles wat er nodig is.
   Leuk om jullie eindelijk weer eens te zien. Ook dat deed me goed… Of: Dat deed mij ook goed…
   Whatever.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *