fêteren

Div keren heb ik vandaag verlangd naar een lekkere periode van ziek zijn. Een week of 2 leek me daarvoor al toereikend. Weg van die druk te moeten. Weg van die mensen die je niet zelf uitgekozen hebt, & waarbij de ontmoeting slechts een gesprek van een minuut betekent. & Ook weg van op tijd opstaan & elke dag fit, je hoofd op orde & de concentratie daar.

Tuurlijk besefte ik me dat ik op deze werkplek al 3 weken geen normale werkdag had gehad door alle kerst/nieuwjaarsdrukte; dat ik vandaag opeens weer ondergedompeld werd in een ordinaire standaard werkdag. De somberheid sloeg echter wel vernietigend toe over hoe nou verder met deze baan door de hervonden oude sleur. Hoe lang nog verder op deze wijze? Met deze mensen, met deze waardering.

M’n werkgever kreeg visite van 2 mensen uit ‘t dorp, waar hij een vakantiehuisje heeft staan. Die moest-ie toch even de zaak laten zien & bij ‘m thuis daarna nog ‘ns fêteren op bier waar ze nog nooit van gehoord hadden.
‘Ton, weet jij nog een goed biertje?’
‘Dat zal je zelf zeker niet weten,’ dacht ik, ‘je weet nogeneens wat je verkoopt.’
& Toch wees ik ‘m een overheerlijk kerstbier aan.
‘Kerstbier? Moet je er vanaf ofzo?’ vroeg-ie quasie-leuk.
‘Nee, jij moet er vanaf. Maar ‘t is echt 1 van de mooiste kerstbiertjes van afgelopen jaar.’ Dat moest ik er wel bij vertellen, want ik wist dat-ie van de kerstbiertjes hooguit een enkeling had geproefd. Deze zeker niet.
‘Daar heeft Ton wel gelijk in,’ probeerde hij z’n gezicht te redden tegenover z’n gasten, ‘dit is 1 van de betere bieren die we momenteel hebben. We verkopen die kerstbieren evengoed nog wel; dat verkoopt zich vanzelf, maar ‘t is beter om van een lekker biertje te genieten bij mij thuis.’

Ik kom thuis. Pak m’n spullen van m’n fiets & bemerk opeens dat ik een literfles Schumacher Alt bij me heb gestoken. Dat was ik alweer vergeten.
& Bedenk me in verblijd gemoed dat ik me dat toch niet wil laten ontnemen. De enige plek in Nederland waar je dat bier kan krijgen & ik neem ‘t doodleuk mee van m’n werk naar huis om vanavond in m’n 1tje te consumeren. & Besef me dat 99,9 % van de bevolking nogeneens weet Schumacher Alt is, laat staan hoe ‘t smaakt.

We blijven zitten waar we zitten in Zijperspace, & drinken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *