Instaspaced (XIV)

Dus moet ik elke keer aan de uitleg (want wie weet nou vanzelfsprekend wat een gal is?): een insect (of een mijt; daar ga je al) legt een eitje in een blad (of een tak)(of een wortel), waar een stofje bij vrijkomt; dat registreert de plant (of de boom = ook een plant), die daarop reageert door ‘t eitje in te kapselen, waar de uiteindelijke larve van profiteert, want die heeft nu onderdak (een pantser) & eten (haar voedselvoorziening voor de rest van haar groei is de binnenkant van haar logeerkamer), waarna ze, volgroeid, kan uitbreken; de rest volgt ooit in les 2.

Niemand die me durft te benaderen in dit nieuwe uitlegseizoen van Zijperspace.

(Foto [in betere kwaliteit, want rottig kopiëren als je je eigen foto’s ergens anders wil plaatsen & ‘t je onmogelijk wordt gemaakt door FB] & tekst eerder geplaatst op Instagram)

Eén reactie op “Instaspaced (XIV)”

  1. Nou…. Niemand…? 😉
    Ik herken ze, onze italiaanse populier heeft het spiraalvormige broertje ervan, de spiraalgalluis. Compleet met dat jaarlijkse witte suikerpoeder dat ze aan de boom onttrekken. Waardoor ik de eerste jaren dacht dat er ‘iemand zijn houtwerk had staan schuren’ en er zaagsel op de omgeving -en mijn fiets- neergedaald was 😉 Allemaal werk van die irritante galluis.
    Dus ik ben benieuwd naar les 2 😉 Is er een beest dat ze eet? Brengen ze de boom echt geen schade?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *