maar

Westmalle is een uur later weer terug. Kan ik m’n nieuwsgierigheid tenminste weer voeren, want Westmalle vertelt altijd van alles als je ‘m iets vraagt, meer dan je eigenlijke vraag durfde hopen.
Ik informeer bij ‘m hoe ‘t nu werkelijk met Mr. Bush gaat.
Hij begrijpt niet wie ik nu eigenlijk bedoel.
‘Die maat waar je toenet mee binnen was.’
‘Hij is m’n maat niet. Nou ja, als ik geld heb, dan is opeens iedereen m’n vriend.’ Die heb ik precies een maand geleden ook al gehoord, bedenk ik. ‘Maar je bedoelt die antilliaan. Ik ken ‘m eigenlijk niet zo goed; ik weet nogeneens hoe-ie heet.”

Hier moet ik ff een onderbreking maken in de beschrijving. ‘t Is nl zo dat Westmalle z’n zinnen de hele tijd begint met ‘maar’. ‘t Was me niet opgevallen totdat ik z’n uitspraken hier ging noteren. Voor de schoonheid kan ik ‘t dan wel kunstmatig ietwat aanpassen, maar dat vind ik niet stroken met de poging te beschrijven wat er gebeurd is. ‘t Is tenslotte zijn manier van praten die ik probeer te benaderen & niet een poging tot nog meer flonkerende mooischrijverij.
Terug naar waar we gebleven zijn:

‘Maar je kan tenminste normaal met ‘m omgaan, ook al begrijp je niet altijd wat-ie zegt. Hij is geen messentrekker zoals die anderen.
Die andere lui, daar word je gek van. Je kan plots een klap krijgen. Ook als je niks hebt gedaan.
Daarom heb ik ook geen vrienden. ‘t Is ook beter geen vrienden te hebben, want als je bijv bevriend bent met iemand die iets geflikt heeft, kan je helemaal in elkaar geslagen worden door die gekken. Als je zegt dat je toch niks gedaan hebt, zeggen ze: “Maar ‘t is toch je vriend?”‘

Hij loopt naar buiten, maar keert nog ff z’n hoofd terug naar binnen: ‘Hé! Ik heb me opgegeven voor ‘t Jellinek. Dus ‘t kan zijn dat je me van de 1 op de andere dag niet meer ziet. Ik moet er van af, van die shit.’

Na sluitingstijd zie ik ‘m in de deuropening van Gall & Gall staan (lekker in de warmte, zonder dat de bewaking ‘m ziet). Ik steek m’n hand op ter begroeting, maar hij wil me ff niet zien, want druk bezig met een deal.

We zijn nog heerlijk naïef in Zijperspace.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *