model

Eigenlijk vind ik dit plaatje veel beter staan dan de 4 heren van Kraftwerk in 't rood (dit ivm de kleuren op de achtergrond).

Juffrouw Haring, de muzieklerares, hield aan ‘t eind van de les altijd wat tijd vrij voor onze ‘eigen’ muziek; muziek die we zelf leuk vonden & op plaat hadden. Dat betekende dus vaak bandjes als Abba & Boney M beluisteren. Maar 1 keer kreeg ze ‘t ook voor elkaar dat Kees, de zitteblijver, z’n plaat meenam. Kees was door dat zitteblijven 1 jaar ouder dan de rest, dus zowiezo een geval apart, maar doordat-ie een plaat van Kraftwerk meenam werd-ie door velen helemaal vreemd aangekeken.
Voor mij ging er een wereld open. Zulke muziek had ik nog nooit gehoord. Mijn oudste broer had ook wel platen in z’n bezit, maar Kraftwerk had ik daar nog niet tussen zien staan. Bij nadere bestudering bleek-ie echter ‘Autobahn’ te hebben: 20 minuten hypnotiserende monotone elektronische muziek, die m’n hart meteen veroverde. Ik moest ook een plaat van Kraftwerk hebben. Mijn moeder was ‘t er alleen nog niet helemaal mee eens. Dankzij bemiddeling van m’n broer mocht ik uiteindelijk toch de zojuist verschenen nieuwe elpee ‘Man Machine’ kopen.

Ik was m’n tijd ver vooruit (net als de heren van Kraftwerk natuurlijk), zo voelde ik vaak trots achteraf. Jaren later kon ik met opgeheven schouders beweren dat m’n 1e plaataanschaf Kraftwerk was, terwijl anderen bij navraag hieromtrent zich in een hoekje moesten schamen bij ‘t noemen van namen als the Beatles, Meatloaf, AC/DC of Kiss. Nee, ik had tenminste meteen vanaf m’n 13e een alternatieve smaak. & Vernieuwend & invloedrijk bovendien, toen bleek dat House in oorsprong geïnspireerd werd door Kraftwerk.

‘The Model’ was m’n fav-nr van de plaat. Kon ik 100-en keren achter elkaar draaien. Moest ook wel, want uiteindelijk had ik een tijd lang slechts 1 elpee. Later vond ik de versie van Snakefinger (erg gerelateerd aan the Residents, de band die enkele jaren na Kraftwerk m’n fav-band zou worden) nog wat zwoeler & mysterieuzer. Maar da’s niet de oorspronkelijke reden waarom die versie gelinkt staat. Tegenwoordig blijken alle nrs van bepaalde bands niet meer beschikbaar via internet. Zo ook bij Kraftwerk.

Gelukkig is Zijperspace wel verkrijgbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *