stront

De klassieke positie om te schrijven: poepend.
Hoevelen hebben dit al niet gedaan; geïnspireerd door die afvalprodukten van het menselijk lichaam schreven ze misschien wel juist díe regels, die later veelgebruikte citaten bleken te zijn.

Geschreven in m’n dagboek 1985. Na lezing hiervan, ben ik op zoek gegaan in m’n onlangs aangeschafte citatenboek naar de steekwoorden ‘poep’, ‘wc’, ‘toilet’, ‘plassen’, ‘kak’, ‘kakken’, ‘ontlasting’, maar pas bij ‘t trefwoord ‘stront’ vond ik een citaat.

Wanneer je stront ruikt, is er een geur van leven. (Antonin Artaud)

Dat was alles. Voor de rest niks wat ook maar lichtelijk refereert aan faecaliën. Of uitspraken gevonden van beroemdheden, wereldse denkers, politieke leiders of ander aggenebbisj die ‘t onderwerp excrementen ook maar enigszins aanhaalt.

Als kleine jongen, nieuwsgierig gemaakt door iets vroeger wijze klasgenoten, ben ik ook wel op zoek gegaan naar de verboden woorden in woordenboeken & encyclopedieën. Zenuwachtig betrapt te kunnen worden, rennend van a tot z, vond ik hooguit woorden als vagina, penis of borst. Het lezen van bijhorende beschrijving zullen me toch zeker bezweette handjes moeten hebben opgeleverd. & Rode oortjes, die ik toch zo snel mogelijk moest zien kwijt te raken, want de speurtocht gebeurde vaak op de kamer van m’n oudste broers. & 1 Van beiden kon natuurlijk op willekeurig welk moment mij betrappen op ‘t zoeken van vieze woordjes bij terugkomst op hun gezamenlijke kamer. Op hun kamer bevond zich nl een woordenboek; niet ver verwijderd van boeken van Heere Heeresma & Jan Cremer. Daar kon ik nog meer inspiratie voor volgende speurtochten uit halen, mocht ‘t antwoord van ‘t naslagwerk niet bevredigend zijn.

Ik heb de vieze woordjes ondertussen allemaal wel gevonden. In div gradaties van rode oortjes, blozende wangen of erotische belevenissen. Ik heb niet meer zo’n behoefte die woordjes op te zoeken, laat staan ze in m’n taalgebruik te bezigen.

We zijn de onderbroekenlol voorbij in Zijperspace.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *