Vuurkeverlexicon

Misschien een leuke hobby: woorden leren kennen door elke dag het woordenboek open te slaan en een willekeurig woord dat je nog niet kende die dag te gebruiken.

Dat kan ook tijdens een wandeling door het Amstelveense groen. Veel woorden die bepaalde aspecten van de natuur beschrijven, woorden die de werking van stoffen omschrijven die insecten gebruiken om hun prooi te bedwelmen, of termen voor beesten die in de loop van de evolutie op een ander gevaarlijk dier zijn gaan lijken; dat soort woorden gebruik je ook niet zomaar elke dag.

Als u echter dit stuk straks tot het eind hebt gelezen is ook uw woordenschat een beetje vergroot, zodat u straks tijdens een natuurwandeling terloops kunt vertellen over wat vuurkevers voor een mens kunnen betekenen. U heeft gelijk enkele woorden klaar om uw verhaal op te fleuren. De vuurkevers zijn er weer. Vooral de roodkopvuurkever kan je veelvuldig tegenkomen. Heel prettig: hij lijkt graag te poseren. Hij draait zijn nek ietwat, staart je aan en levert prachtig resultaat als je een plaatje wil kieken. Net als de zwartkopvuurkever overigens die, hoewel minder alomtegenwoordig, ook gemakkelijk gespot kan worden. Ook fel rood van kleur en in plaats van een rode kop…

Die felle kleur is niet voor niets. Veel insecten zijn fel van kleur of lijken op andere gevaarlijke beesten. De wesp lijkt vaak te zijn gekopieerd. Dit noemt men mimicry. Dan vormt een dier misschien niet echt een bedreiging voor bijvoorbeeld een hongerige vogel, maar omdat de gelijkenis groot is kan er beter voor een ander maal gekozen worden.

Vandaar dat zo’n vuurrode kever rustig kan blijven zitten. Rood betekent giftig in dit geval. Opvallend gekleurde dieren gedragen zich daardoor vaak wat relaxter. Vuurkevers zijn wel ietwat giftig: ze bevatten cantharidine. ‘Waarom zou ik dat woord moeten onthouden?’ vraagt men zich inmiddels af. Dat stofje is een afrodisiacum: een woord afgeleid van Aphrodite, godin van de vruchtbaarheid. Cantharidine zorgt bij minimaal gebruik voor irritatie van de urineleider, wat voor extra bloedstroom die kant op zorgt. Een beetje fantasie en u begrijpt wat voor effect dat in bed kan hebben. Niet thuis uitproberen overigens: bij te veel gebruik ontstaat priapisme, waarbij een erectie úren duurt.

Hoewel cantharidine effect kan hebben bij het verwijderen van wratten, wordt het middel sterk afgeraden vanwege de oncontroleerbaarheid en ernstige bijwerkingen. Nee, dan kan men beter een natuurwandeling maken en genieten van die kleurrijke kevers.

Vuurkevers worden zeer gewaardeerd in Zijperspace, maar niet vanwege hun priapistisch vermogen op menselijke man.

(Bovenstaande is tevens gepubliceerd in ‘t Amstelveens Nieuwsblad; enige correcties zijn er op toegepast)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *