Buikcommunicatie

Dat middengedeelte van m’n lichaam heeft veel te zeggen hier. ‘t Maakt de dag al sinds jaar & dag succes of pech. In ‘t 1e geval houdt-ie zich gedeisd, in ‘t laatste weet-ie zich op allerlei manieren te uiten op enig ongelegen tijdstip.

Al vroeg in m’n leven heb ik ‘t woord ‘gastro-enteroloog’ zonder stotteren weten te produceren. Relatief vroeg. ‘t Was evengoed pas na m’n puberteit. Hoewel ik daar ook weer bij moet zeggen dat ik ‘t idee had dat ik pas laat begon te puberen.
De man die mij de gunst bezorgde m’n woordenschat uit te breiden & meer kennis omtrent dat lichaamsonderdeel dat ‘t meest onderhevig is aan verticale eb- & vloedbewegingen van de golvingen van m’n huid, heeft me zo rond ‘t 20e levensjaar behept met spastische darmen.
‘Een vrouwenkwaal,’ voegde hij er aan toe, ‘meestal.’
Ik geloof dat-ie die pauze er expres inlaste. Om me kort te laten twijfelen over m’n daadwerkelijke geslacht.

Verontrusting tot resultaat. Als die al niet allang aanwezig was. ‘t Woordje hypochonder had deze amateurpsycholoog mij niet hoeven leren. Dat had m’n doorverwijzende huisarts daarvoor al gedaan. Tijdens ‘t KRO-radioprogramma Rauhfaser had ik er al kennis meegemaakt door een treurig sprekende man die ‘t altijd geestelijk tegenzat & ‘t liefst onder tafel bivakkeerde als er aan de deur gebeld werd. Ik had ‘t gedrag van dit komisch typetje echter nog niet geassocieerd met de werkelijke betekenis, laat staan met mezelf.
Dat werd door de gastro-enteroloog even goed in m’n buik gewreven na de voorzet van m’n niet-beste vriend, de huisarts van destijds.

Die afwijking spastische darmen, dat bleek later inderdaad heel modieus (niet voor de slachtoffers, maar bij degenen die deze diagnose stelden) door veel vrouwen beleden te worden (waar ik ook ‘geleden’ zou kunnen schrijven). Ik weet niet of zij later van dat woord afgeholpen zijn, maar ik kreeg in ieder geval op een gegeven moment telefonisch van m’n huidige arts Ernst te horen dat er iets met m’n schildklier aan de hand was.
‘t Was alsof hij alarm sloeg. ‘t Was in de begintijd van de mobieltjes, ik was daar vroeg bij, dat ik ‘t Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) bezig was te passeren toen ik moest stoppen voor de beltoon in m’n broekzak. Na zijn mededeling dat mijn eerder genoemd lichaamsdeel te lijden had aan overactiviteit & ik daardoor evenzo, kon ik een nieuwe vrouwenkwaal op mijn buik schrijven. Want alles wat mijn schildklier te veel aan productie deed werd vertaald naar een snelle doorstroming door m’n darmen van dat wat m’n in mond ging. Alsof een doodgewone langlaufer plots ‘t record op ‘s wereld snelste skipiste behaalde. Waarbij de langlaufer de maaltijd is & de skipiste raadt men vervolgens wel.

Nadat ik aan dat euvel verholpen werd door een week lang radio-actief over straat te gaan door ‘t toedienen van daarmee bestraalde jodium (de ‘slok’ werd dat genoemd), was de lol van die rollebollende darmen nog niet voorbij.
Wederom in ‘t OLVG bedacht een invallende gastro-meneer dat ik maar eens een andere slok ook moest nemen. Ditmaal een overdosis vloeiende lactose. Zodoende heeft men mij de titel intolerantie bezorgd, inzake mijn darmen. Later tevens aangevuld met malabsorptie omdat ik door langdurig mezelf onwetend intolerant met lactose te mishandelen ik mijn gestel bij ‘t innemen van fructose een extra probleem had bezorgd.
Ik heb toen maar niet gevraagd of ik er weer een vrouwenprobleem bij had. ‘t Maakte mij niet meer uit welke hormonen oorzaak waren van m’n afwijkingen. Als ik er maar over kon praten.

Maar de enige die praat is dat goedje dat bij anderen doorgaans buik wordt genoemd, met al z’n ingrediënten: zowel lichamelijke onderdelen als de vorm hebbend van consumpties.
Is er een probleem, dan krijg ik dat onmiddellijk te horen. Dat hele stelsel daar benee communiceert beter met m’n bewustzijn dan dat mijn hersenen eigenlijk zouden moeten doen.

& Nu ik ‘t er toch over heb: datzelfde alles controlerende orgaan vindt ‘t wel weer genoeg geweest dat gebabbel alhier & heeft me verordonneerd me met rasse schreden richting toilet te begeven. De temperatuur bevalt niet & er moet stoom afgeblazen worden.

Fase 100 in Zijperspace.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *