citatenlog

Goed. ‘t Is zover. Ik heb er nu genoeg van.

Als je een citatenlog opzet lijkt ‘t mij de bedoeling dat er citaten komen te staan. & Citaten zijn opmerkingen, zinsnedes, aanhalingen uit andermans teksten. Die er iets toe doen. Die op zichzelf kunnen staan.

Die laatste 2 zinnen zijn zeer belangrijk. Want citaten moeten nl iets weergeven uit ‘t gedachtengoed van de geciteerde, maar bovendien moeten ze afzonderlijk, losgekoppeld van de moedertekst, van dat gedachtengoed, waarde hebben.

Als ze dus uit de kontekst gehaald worden, uit de oorspronkelijke tekst, moeten ze evengoed nog steeds iets teweeg brengen. Ze moeten emotie creëren, verontwaardiging, lach, traan, weet ik veel wat, maar ze moeten zonder die moedertekst, zonder ‘t omhullend verhaal, er tóe doen. Waarde hebben dus, zonder dat de omgeving er invloed op heeft.

& Dus. & Dat. & Daarom:
Wil ik alleen maar zeggen dat ik Merel fantastisch vind schrijven. Ik vind dat er weinigen zijn binnen weblogland die zo goed kunnen schrijven als Merel. Ik lees haar elke dag & elke dag heb ik lol. ‘t Is smeuïg, ‘t leest, ze kan ‘t. Ze schrijft belevenissen & ondertussen lees je ‘t alsof je niet aan ‘t lezen bent, maar met haar ‘t avontuur aan ‘t beleven bent.

Maar, verdomme. Als je haar citeert, doe ‘t dan goed. Haal iets naar voren wat afzonderlijk geciteerd kan worden. Zoals ‘t er nu staat slaat ‘t nergens op. Je doet Merel geen eer aan. Mensen gaan eerder denken: ‘Nou, iemand die zulke zinnetjes aan elkaar smeedt, die weet waarschijnlijk niet hoe ze met een man moet flirten.’ & Dat mag niet de bedoeling zijn, toch? Van een citatenlog?

Allemaal goed & aardig, citeren uit andermans werk, maar ik verlang dan wel een zekere mate van aandacht van degenen die ‘t samenstellen. & Geen onbenullig gedoe van: ‘Ik heb nu een leuke tekst gevonden, daar moet ik in ieder geval ‘t leukste zinnetje uit plukken.’

‘t Spijt me dat ik deze kritiek moet leveren, maar ik irriteer me de laatste tijd blauw aan de geciteerde stukken. Daarvoor ga ik geen citaten nalezen. De titel dient de lading te dekken. Dat is uiteindelijk alleen maar ten faveure van degene die geciteerd wordt.

& Anders komt er een verbod tot citeren van mededelingen in Zijperspace.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *