De Humus Beluga-test

Eigenlijk is ‘t geen test van de beluga. Of ‘t zou moeten zijn dat ik daardoor weer meer te weten ben gekomen. Warenkennis. Maar ook waar de naam vandaan komt. Dan ‘t een linze is die net zo zwart ziet als de kaviaar van de Belugasteur. ‘t Vreemde daarbij is dat beluga afgeleid is van een Russisch woord dat oorspronkelijk wit betekende.
Probeer dan maar ‘ns daar een overzichtelijk verhaal over te vertellen.

Dus beweer ik bij deze dat de test niet om de beluga-linze te doen was. Ik was meer geïnteresseerd in de effecten van rozemarijn.
Van tevoren wist ik me plots niet meer te herinneren hoe rozemarijn in de diverse maaltijden ooit door mij verorberd smaakte. Wat voor invloed die uitoefent op de uiteindelijke smaak van een gerecht.
Vervreemding van ‘t te gebruiken materiaal. Anders gezegd: soms bekruipt mij ‘t gevoel dat ik smaakdyslectisch ben. Ik weet wel wat ik proef, maar vind er geen woorden voor. Héél veel ‘oja-gevoel’ bespringt mij doorgaans als er iemand naast me staat die daar niet onder te lijden heeft.

Daarnaast heb ik bij tijd & wijle ‘t idee dat ik niet snel genoeg herken. De gezichten van mensen herken ik wel, maakt u zich wat dat aangaat vooral niet ongerust; ik ben barman tenslotte & heb me daar in de loop der jaren als vanzelfsprekend in getraind.
Nee, de smaak dus. Die doet veelal veels te laat bij mij een lichtje branden. Van: ‘Check, dit is ‘t!’
‘Dit is ‘t!’ als in: ‘Dit is wat er is gebruikt!’, of: ‘Dit is de smaakassociatie die ‘t veroorzaakt!’, of: ‘Dit zit er te veel in!’
Altijd te laat. Dan heeft die persoon naast me, die van dat ‘oja-gevoel’, ‘t altijd net ff eerder door.

Dat betekent dat als ik in m’n 1tje in de keuken sta ‘t vaak kan gebeuren dat er te veel zout in gaat. Heb ik me weer ‘ns te veel op de rozemarijn geconcentreerd.
Daar heb ik dan Almer voor, die lust alles, verbruikt verschrikkelijk veel energie & heeft dus extra hoeveelheden zouttoevoer nodig. & De rest van de test, 190 gr, zal ik dan zelf moeten opeten.

– 100 gr gedroogde Belugalinzen (na kook: 259 gr)
 – sap van ½e citroen
 – 3 el tahin
 – ½ sjalotje
 – ½e knoflookteen
 – 6 takjes geplukte platte peterselie
 – blaadjes van 1 tak rozemarijn
 – 1 groene turkse paprika, die ondertussen geel is gaan schijnen
 – 3 el biologische griekse olijfolie
 – 1 cm rode peper
 – zeezout
 – peper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *