Een VJWNDBO-tje

Maarten Reinboud draait blaadjes om. Hij kan het niet laten. Dat heeft hij te danken aan zijn jeugd. En als je een beestje zag, of een plantje, of een paddenstoel, het kon van alles zijn, dan ging je kijken, zo was het devies. Niet alleen iets zien, maar ook bekijken. Zijn hele familie doet dat, van jongs af aan. Dus als Maarten een blad van een plant ziet waar vlekjes op zitten, draait hij dat blad om. Er moet immers een oorzaak zijn van het feit dat die vlekken daar zitten.

Later heeft hij een hele uitleg van een mini-cicadenexpert gekregen, die speciaal bij Maarten langs was gekomen om te zien wat voor cicade hij onder zo’n blad had aangetroffen. Die expert was door een andere cicadenexpert ingeschakeld, omdat het beter was bij zoiets kleins deze mini-expert in te schakelen. Die andere expert wist meer van net iets grotere cicades.

Als je je leven lang blaadjes om draait, kom je vanzelf ooit iets tegen. Dat had Maarten al ondervonden bij de salie in zijn tuin. Daar kwam hij de Eupteryx decemnotata tegen. Vrij vertaald: de tienvlek cicade. En je denkt bij jezelf: ‘Hoe kunnen er 10 vlekken op iets zitten dat zelf niet groter dan een stip is?’

Met de ervaring van die tienvlek was het natuurlijk vanzelfsprekend dat hij ook het blad omdraaide toen ‘t vingerhoedskruid vlekken daarop liet zien. En hij vond het ook vanzelfsprekend dat hij daar weer iets vond dat net zo klein was: het zou vast wel weer een mini-cicade zijn. Minder vanzelfsprekend was dat er al snel cicadenexperts contact met hem
zochten nadat hij zijn foto online had gezet.

‘Je bent de eerste die Hauptidia maroccana [vrij vertaald: de Marokkaanse tomatenkascicade] in Nederland heeft aangetroffen,’ werd hem verteld door de expert die op een gegeven moment bij hem op de stoep stond. Waaruit we de les kunnen trekken dat het niet uitmaakt waar je woont, dicht bij A’dam CS of hartje Amstelveen, of hoe groot je tuin is; het is slechts belangrijk dat je af en toe tijd neemt voor een VJWNDBO-tje. Want wie weet kom je iets uitzonderlijks tegen. Of wellicht gewoon iets leuks om in ‘t echt te zien.
O ja, VJWNDBO staat voor ‘Verwonder Je, Word Nieuwsgierig, Draai Blaadje Om’.

Je kan ook iets anders doen dan blaadjes draaien. Als je je maar blijft verwonderen kom je vanzelf wel iets moois, misschien wel iets bijzonders tegen.

Men kan ook een blaadje omslaan voor de volgende pagina in Zijperspace natuurlijk.

(Bovenstaande is eerder gepubliceerd in ‘t Amstelveens Nieuwsblad; enige correcties zijn er op toegepast)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *