Geschiedschrijving (I)

Vanaf m’n 16e werkte ik voor de Openbare Bibliotheek Den Helder. In ‘t begin kort vrijwillig, maar al snel kwamen er wat betaalde uren vrij voor ‘t werk dat ik op de jeugdafdeling reeds deed.
Tenminste, dat zegt m’n geheugen. Maar m’n geheugen twijfelt ook.
Zeker was dat ik daar met Ton (‘lange Ton’, waarbij ik ‘kleine Ton’ werd, een enkeling vond ‘Tonnyboy’ leuk; vond ik ook prima) zo’n 2 jaar op zaterdag de jeugdafdeling bestierde.

Net als die andere Ton besloot ik om de opleiding aan de Bibliotheekacademie te gaan volgen. Dit heeft door omstandigheden (waar ik nu pas vragen pas van zie beantwoord, maar dit terzijde) niet lang mogen duren. Binnen een half jaar was ik uitgeserveerd & ‘gek’ terug in Den Helder.
Ik bleef echter wel al die tijd & lang daarna werken voor OBA Den Helder. Des zaterdags, van 10 tot 1 uur in de middag.
Ik bleef dat doen tot op mijn 30e, toen ik vanwege ‘t stopzetten van m’n toenmalige studie, Film & TV-Wetenschap, ‘t gebruik van de OV-Studentenkaart voorbij was. 14 Jaar weekendwerk stopte, 1 van de beste jeugd/studentenbanen die je kon krijgen, dankzij ‘t ambtenarensalaris met weekendbonus.

Dit als 1e stuk geschiedenis. Vooral om te omschrijven dat ‘bibliotheek’ in m’n bloed zit.

Ik schreef een mail naar de Koninklijke Bibliotheek (KB). Door enige misverstanden & typefouten duurde ‘t even voordat er enige communicatie was opgestart, maar uiteindelijk kreeg ik een bericht van de conservator digitale collecties.
Hij wilde wel een offline kopie voor de collectie hebben van about:blank, waar ik enkele jaren een drijvende kracht was. Voor de newbies, zoals die term in blogtaal gemeengoed voor mensen die nog maar net komen kijken: about:blank schreef over wat er aan de gang was in de Blogosfeer van Nederland in 1e instantie; internationaal blognieuws werd later in de berichtgeving steeds belangrijker. Een weblog over weblogs, luidde de simpele omschrijving in de header.

Nav onze 1e online Weblogmeeting enkele weken geleden was er wat in gang gezet. Onze jaren voor about:blank werden genoemd. Irene, zeer belangrijk gedurende jaren geweest voor ontwerpen & technisch gereutel aan de achterkant van de site, roemde melancholisch die goede oude tijd. & Ik besefte weer eens dat al mijn artikelen die ik voor ‘t weblogmagazine, zoals wij ‘t ook wel afficheerden, verloren waren gaan.
De Waybackmachine werd genoemd. & Met een link tevoorschijn getoverd door Marco Raaphorst.
& De vraag kwam op wat de KB eigenlijk gearchiveerd had ihkv webloghistorie…

Wordt vervolgd in Zijperspace…

5 Antwoorden op “Geschiedschrijving (I)”

  1. Goeie ontwikkelingen! Historisch erfgoed tenslotte.

    En mijn blog doet het weer. (dom foutje mijnerzijds: was vergeten de lock eraf te halen na wat gerommel onder de motorkap)

    1. Ha, mooi nieuws! Ik heb de link naar je blog meteen toegevoegd toen ik je reactie las. Nu net dus. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *