Goed boerende insecten

Amstelveen staat niet bepaald bekend om de grote hoeveelheid agrariërs die er vertoeven. Maar ondertussen wordt er wel degelijk geboerd, waarschijnlijk ook in menig achtertuin. Nou ja, dan moet die achtertuin natuurlijk niet met louter steen geplaveid zijn. Een boom is ook wel belangrijk.

Het is voornamelijk veeteelt wat daar tot hoog in de boom gebezigd wordt. Waarbij men het beeld van de koe of geit moet vervangen door die van een luis. En de boer voor een legertje mieren. Die hebben namelijk, miljoenen jaren voordat de mens ontdekte dat er aan uiers gesjord kan worden om melk te bekomen, uitgevonden dat er uit de anus van de luis een lekker en energierijk goedje gewonnen kon worden. Het enige wat de mieren hoeven te doen is de luizen de boombladeren te laten ‘begrazen’. De luis heeft niet al het sap nodig dat hij uit het blad opzuigt. Een groot deel poept hij er als honingdauw uit. En dat oogst de mier. In ruil daarvoor zorgt de mier dat de luis beschermd wordt.

De mier heeft het vak boer dus uitgevonden; de mens heeft er een woord voor bedacht. Mieren zijn overigens zeker niet de enigen die het boerenvak uitoefenen. Naast veeteelt wordt er in de insectenwereld ook aan landbouw gedaan. Ambrosiakevers verbouwen bijvoorbeeld schimmels. Dat vinden zíj nou lekker! Voor die schimmels hebben ze een goede voedingsbodem nodig en dat vinden ze vaak in dood hout. Sommige soorten gebruiken levend hout, daar gedijen andere schimmels op die zij dan weer smakelijk vinden.

De schimmel wordt door de kever meegenomen naar een boom. Daar mag hij leven van de houtvezels. Daar profiteert de kever van; hout lust hij niet, maar de zich gestaag voortplantende schimmel eet hij graag. Krijgt de kever nageslacht, dan mag kindlief wat gist van de oogst meenemen om in een volgende boom een eigen tuintje te beginnen.

Iets soortgelijks doet een fruitvliegje ook, alleen is deze zich hiervan waarschijnlijk minder bewust als de ambrosiakever. De laatste tijd wordt er onderzoek gedaan wat de rol van de fruitvlieg is in het maken van spontaan vergiste wijn. De fruitvlieg zou mogelijk gist achter kunnen laten als hij eitjes in een druif legt. Net als het eitje groeit de gistcultuur in de druif en die gist is van groot belang voor de uiteindelijke smaak van de wijn.

Fruitvliegjes op druiven, © Diana Erkelens

Het zou ook kunnen dat een op fruitvliegeitjes parasiterende sluipwesp verantwoordelijk is voor het ‘zaaien’ van de gist, daar is men nog niet uit. Maar dankzij de zaaiende wesp of fruitvlieg heeft u vanavond misschien wel een gezellige avond.

In Zijperspace drinkt men liever bier, maar daar komt misschien ook wel een wesp bij om de hoek kijken.

(Bovenstaande verscheen eerder in ‘t Amstelveens Nieuwsblad)

6 Antwoorden op “Goed boerende insecten”

  1. Zoals ik vanmiddag al eerder elders op Twitter reageerde:

   ‘Overigens ben ik van mening dat (een groot deel van de) tegels vernietigd moeten worden. #tegeltax’

 1. Oh boy, met al deze insecten “weet je dat” zal ik genoemde insecten vanaf vandaag anders bekijken en ervaren! Vraagje, mijn contact met de augusterling, of de aoutats genaamd in Frankrijk. Voor zover je ze kunt spotten al eens in jouw tuin “gezien”? De Franse provincie dokter was verbaasd dat ik er thuis in de tuin geen last van heb. Wijze les, nooit meer zonder Bever grondkontflap in het gras gaan zitten. U bent gewaarschuwd! 😉

 2. Mss een keertje tegengekomen. Zo duidelijk rood ontwaar je snel tussen bladeren, dus kan me iets dergelijks wel herinneren. Maar hij schijnt verward te kunnen worden met een andere rode mijt. Komt niet overal in NL voor.
  Geen pretje lijkt me. Heftig jeukende bultjes.
  Nou, met jeuk moet je bij mij niet aankomen, want de aanwezigheid van de eikenprocessierups in ‘t Diemerbos heeft zich op mijn lichaam beloond met littekens op m’n been. Ik kon er niet meer vanaf blijven.
  Nu aan de anti-histamine (om een andere reden), hopelijk zorgt dat komend seizoen voor minder last van jeuk (autisten hebben vaak iets met histamine, als in: gevoeligheid).

  1. De jeuk is ondraaglijk kan ik je vertellen! Dieren kunnen zichzelf tot op het bot bijten. Microscopisch klein kunnen ze zijn. Wat naar van die prosessie rups! Die anti jeukpillen helpen geweldig. Jeuk is erger dan pijn zeggen ze! ;}

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *