Kaasschaaf

Er is ‘t vermoeden dat een mens niet graag verder wil denken dan een van te voren vastgelegd basisconcept. Of dat men er niet makkelijk toe in staat is daarvan af te wijken, dat kan ook, maar dat laat ik even in ‘t midden.

Neem dus de kaasschaaf, ik wil de introductie niet te lang maken dit keer, die verondersteld wordt te doen wat z’n naam probeert te dekken: sinds jaar & dag doe ik er ook de komkommer mee. Gaat in 1 moeite door onderweg naar de bedekte boterham.

Sterker, ik ben er laatst achter gekomen, vreemd eigenlijk zo laat in m’n levenswandel denk ik achteraf, dat ik ‘m met de kopse kant ook kan gebruiken om de plakjes komkommer te halveren.
Men moet zich voorstellen: een leven lang een bepaald irritatieniveau bereiken als ipv een hapje komkommer een hele plak uit de boterham wordt gesleurd door de niet zo nauwkeurig opererende tanden. Zeker als die tanden al een bepaalde botheid hebben bereikt op zekere leeftijd. & Moet je dan je latere jaren in mineur doorbrengen, slechts omdat je ondanks de voortgang van de leeftijd (wijsheid ook?) de mulifunctionaliteit van de kaasschaf niet hebt opgemerkt?

Bij zekere gelegenheid heb ik laatst moeten uitleggen dat er nog meer mee mogelijk was. ‘t Was me al eens getoond door een vriendelijk geduldige verkoper bij de firma Blokker, die blijkbaar enthousiast was geworden sinds deze lifehack haar ter ore was gekomen, gezien ‘t enthousiasme waarmee zij ‘t mij bij aankoop voordeed. Hoewel ik reeds kennis had van deze toegevoegde mogelijkheid van de kaasschaaf heb ik haar geduldig haar gang laten gaan, want uit ervaring (ik deed altijd met veel genoegen voor hoe je flessen bier in een juten tas kon beschermen door de hengsels strak bij elkaar te knopen, waarbij de ene hengsellus uiteindelijk door de andere hengsellus strak getrokken moest worden waarbij beweging voor de flessen praktisch onmogelijk werd) weet ik dat dergelijke tips weliswaar geen mensenlevens redden, maar wel onverwacht genoegen.

‘t Is een simpel principe waarvoor veel kaasschaven zich lenen, mits ze een bepaalde flexibiliteit bij fabricage hebben meegekregen. Probeer ‘t vooral niet met die varianten verkrijgbaar in toeristenwinkels.
Laat ik niet langer dreutelen met deze simpele, maar voor een deel van de mensheid onbekende oplossing voor te dunne kaasplakjes: je kan ‘t blad van de schaaf zodanig aanpassen dat je er ook dikkere plakken mee kan snijden. Of komkommerplakjes zo u wilt, of die geschaafd van wortels desnoods.

& Juist deze handigheid heb ik gisteren in kunnen zetten voor totaal iets anders. Ik profiteerde al in ruime mate van bovengenoemde truc, met kaas, wortel & komkommer etcetera, in dun of dik formaat mijn lichaam betredend, maar toen mijn bereide maaltijd, die voor een zeer klein deel zelf al ‘t resultaat was van mijn kaasschaafkennis, ‘t niet lukte om zich in ‘t laatste beetje ruimte dat nog beschikbaar was in de vriezer te persen, heb ik mijn instrument opnieuw ter hand genomen.
‘t Bleek mogelijk: met schaaf op standje ‘allerdikste plak’ heb ik de bonk ijs in de vriezer een kopje kleiner geschaafd.
1 Dezer dagen gaat dankzij dat instrument een maaltijd richting magnetron, dat anders niet gegeten had kunnen worden wegens mogelijk bederf buiten de voorheen te krappe vriezer.

& Zo heeft een instrument ontworpen om te verkleinen Zijperspace uiteindelijk rijker gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *