kroon

Ik kreeg een spiegel in m’n handen gedrukt, zodat ik kon zien over welke tand ze ‘t had. & Wat er mee aan de hand was. Haar uitleg aanschouwelijk gemaakt dmv live-beeld. Ik had nog nooit met een spiegel bij de tandarts gezeten. In ieder geval niet met 1 in m’n handen. Daar werd ik nog iets stiller van.
Ik moet m’n tandenborstel daar in een positie van 45 graden houden, zo wees zij. Maar een kroon zal er in de toekomst zowiezo moeten komen. Dat moest echter zo lang mogelijk uitgesteld worden.
‘Waarom uitgesteld?’ vroeg ik verwonderd.
Dat had ik verkeerd begrepen. Ik moest ‘t gewoon zo lang mogelijk goed verzorgen. Een kroon kost tenslotte ong € 500,-. Van de ziekenfonds zou ik wel aardig wat terug krijgen, maar kostbaar zou ‘t evengoed worden.

Hier moet ik eerlijk zijn. Bij ‘t maken van die opmerking voelde ik me nl voor een kort moment volwassen. Alsof ik dat niet allang al was. Een vlaag van sterk onafhankelijkheidsgevoel kwam over me heen. Zogauw die kroon deel van mijn gebit zou uitmaken zou ik de bevestiging voelen dat ik alleen op de wereld stond. Weliswaar met nog levende ouders & broers die verderop in Noord-Holland woonachtig zijn, maar een bepaalde mate van zelfstandigheid maakte zich van me meester.

Vervolgens ging m’n tandarts m’n tanden schoon maken. De aanslag werd verwijderd. Aanslag die zich vooral tegen de rand van m’n tanden had gevestigd.
M’n lichaam trok strak, hoewel ik ontspannen de behandeling wilde ondergaan, maar de kleine pijnscheutjes als ze weer ‘ns m’n huid aan de rand hardhandig aanraakte, dwongen me ertoe.
‘Hoe komt ‘t toch dat dit steeds meer pijn lijkt te gaan doen, naarmate de jaren verstrijken?’ vroeg ik haar.
Die volwassenheid zat allang al in m’n lichaam, dacht ik, ik was bezig ouder te worden, de botten stijver, de conditie minder & pijn bij ‘t tandvlees was onderdeel van datzelfde proces. Bovendien kon ik ook best wel voor mezelf opkomen, mocht ‘t zo zijn dat ze me gewoon hardhandig behandelde. Een simpele vraag zou in dat geval tonen dat ik niet zomaar over me heen liet lopen.

”t Tandvlees is ontstoken. Je poetst niet goed genoeg. Waardoor er etensresten achterblijven & cariës ontstaat. Daar raakt als 1e ‘t tandvlees ontstoken van. Je zou met wat meer aandacht je tanden moeten poetsen. Want waarschijnlijk doe je ‘t gewoon te snel.’
Om niet geheel als klein kind terechtgewezen te worden, reageerde ik: ‘Ja, dat zal ‘t wel zijn. Ik heb altijd haast als ik m’n tanden poets. Dan moet ik opschieten om op tijd op m’n werk te zijn.’

Diezelfde avond had ik haast om in bed te gaan liggen. Ik bedacht me nog vlak voordat ik ‘t dekbed over me heen trok. Ik stapte er weer uit & nam 5 minuten lang m’n tanden onder handen. Ik had nog geen zin in de kroon op m’n volwassenheid.

Daar verdienen we nog niet genoeg voor in Zijperspace.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *