lenen

De stapel begint angstwekkend te hellen. Daar moet ik straks, bij ‘t raadplegen van 1 van hen, verandering in brengen. Opruimen wil ik ‘t echter niet; ik heb ze veel te vaak nodig.

Nou ja, nodig; ik vind ‘t veel te leuk om er dingen in op te zoeken. Men moet begrijpen, m’n geheugen werkt niet meer zo goed als dat ‘t zeg maar 10 jaar geleden nog deed. Dat maakt ‘t gebruik ervan zelfs vaak noodzakelijk. Bovendien heeft m’n geheugen nooit zo gewerkt dat ik teksten kan citeren of gedichten declameren. ‘t Meezingen van liedjes gaat me ook nooit goed af, omdat ik de teksten niet kan onthouden.
Nou moet men niet denken dat ik een slecht geheugen heb; ‘t werkt gewoon wat minder op bepaalde gebieden & extreem goed op andere (hoewel al een tijd niet meer gespeeld: ik heb slechts 3 keer in m’n leven verloren met Memory; & als ik er niks bij gedronken heb, kan ik uren ‘ik ga op reis & ik neem mee’ volhouden).

Ik wilde ‘t niet over ‘t geheugen hebben; ‘t gaat om die stapel naslagwerken naast m’n comp. Sinds gister (men heeft ‘t wellicht gemerkt) is ‘t Van Dale Spreekwoordenboek er aan toegevoegd.

85 Als men de kat op het spek bindt, wil hij er niet van vreten men moet iemand een partner niet opdringen (zie ook 1044)

Ik zal de rest van de tekst onder 85 weglaten, maar er volgen nog wat vergelijkbare spreekwoorden in div andere talen.

Maar verder maakt ook ‘t Wolters’ Woordenboek Nederlands deel uit van de stapel (veel te dun naar mijn zin; moet toch binnenkort eens vervangen worden door de 3-delige van Dale); een samengebonden, bijna uit elkaar vallende, uit kopietjes bestaande xemplaar van ‘t Zweeds-Nederlands Woordenboek (uitgever is niet meer terug te vinden); Synoniemen Handboek van Jef Anthierens; Wolters’ Engels-Nederlands; ‘t Nederlands Rijmwoordenboek van Jaap Bakker (de beste ooit); & als laatste ‘t Groot Citatenboek van Gerd de Ley.

Het is verbazend hoe sterk je na verloop van jaren blijkt te staan als je niet liegt.
Hubert Lampo

Tuurlijk is ‘t niet handig dat ze op een stapel liggen, die gemakkelijk omvalt als je ‘t boek van onderen net nodig hebt. Ze kwamen daar nu 1maal terecht doordat ik ze op zeker moment nodig had. Op dezelfde manier liggen alle film-naslagwerken in de tafel (niet zeggen dat ‘t niet klopt; ‘t ligt echt ín de tafel) voor de tv.

Mocht men mij dus weer betrappen op een wijsheid, dan moet men maar bedenken dat ‘t uit een stapel naast me tevoorschijn is getoverd. Of zoals Georges Elgozy zegt:
Het citaat is de enige niet taxeerbare lening.

Er wordt wel wat meer dan alleen maar citaten geleend in Zijperspace

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *