murphy

Inmiddels heb ik m’n 1e dvd aangeschaft. In die zin dat-ie gratis (ik kreeg de eigenlijke xtra kosten ad € 1,- meteen als korting van m’n cd-boer) geleverd werd bij de cd. Waarschijnlijk ben ik net een paar dagen te laat om uit te proberen of m’n dvd-speler echt wel werkt. Momenteel weigert-ie nl enig beeld te geven. Zoals wel meer onderdelen van m’n comp gebrekkige prestaties vertonen. De comp kan ‘t niet meer aan. ‘t Lukt ‘m zelfs niet meer muziek te laten horen.

Vanaf ‘t moment dat ik afgelopen dinsdag kontakt herkreeg met ‘t internet is de comp langzamer gaan funktioneren. & Dan bedoel ik héél erg langzaam. ‘t Doet zich voor dat de letters die ik intik pas 2 of 3 sekonden later in beeld verschijnen. Als ik een programma in werking wil stellen duurt ‘t soms wel 20 sekonden voordat die opdracht daartoe daadwerkelijk verandering van uitzicht oplevert. ‘t Lijkt er op dat de 256 ddr geheugen gezien wordt als ‘t geheugen van een vooroorlogse machine.

Ik heb al meerdere suggesties geleverd gekregen. De minst goede van de jongen van de adsl-helpdesk. Die moest ik toch maar weer ‘ns een keertje bellen. Tuurlijk had de jongen wel gedeeltelijk gelijk. Hij kon immers niet anders dan te suggereren wat-ie gedaan heeft, maar ik schoot er alleen niet zoveel mee op. De comp is nog steeds langzaam.

Ik had gedacht dat ik de minste risico’s zou lopen als ik windows 98 op de nieuwe comp zou zetten. M’n oude comp was daar ook mee ingericht, zodat ‘t herstellen van de internet-verbinding een plakje cake zou zijn. Die operatie had ik immers al meermaals moeten ondernemen, ‘t zou zich allemaal wel vanzelf wijzen.
Niets bleek minder waar, zo heeft men afgelopen week van stilte kunnen merken.
Nu nog minder, want windows blijkt m’n gehele bak te vertragen. & Niemand die daadwerkelijk weet wat er aan te doen. Tenzij ik morgen ‘t meeltje van Ramon binnenkrijg. Ramon had me uitgelegd waar ‘t aan zou kunnen liggen, hij had ‘t een week eerder bij iemand anders aan de hand gehad, maar ik ben alleen vergeten zijn verhaal te onthouden. Te technisch. Ik had zijn verhaal aan een andere deskundige in m’n kennissenkring kunnen vertellen, die mij vervolgens de juiste suggesties zou kunnen leveren om de comp weer normaal draaiend te krijgen.

Men moet weten: ik heb nog geen verschrikkelijk vertragende programma’s op m’n comp gezet. Kazaa is nog niet binnengehaald. Een vuurmuur heb ik nog niet kunnen installeren. Office staat op de achtergrond.

Ik kan geen muziek draaien. Tot overmaat van ramp is m’n discman ook al een tijd kapot. Wordt ook door een kennis gerepareerd, indien mogelijk.
Ik kan geen cd’s branden, laat staan dvd’s spelen. Radio luister ik tegenwoordig weer via de tv, in de ochtenduren, als Radio 1 vanonder ‘t testbeeld weerklinkt.
Vannacht was opeens zijperspace.nl niet te bereiken. Protagonist was volledig uit de lucht.

We wilden niet in hem geloven, maar momenteel waart Murphy toch echt ergens rond in Zijperspace.

Update: Pes was langs. Ik vertelde dat ik windows nogeneens kon updaten. ‘t Algehele probleem van m’n comp bekijkend kwamen we er vervolgens achter dat office wel geupdate kon worden. Waarna windows automatisch volgde. Diep in de nacht werden files na files binnengehaald. Comp was langzaam, maar de internetverbinding werkte ondanks dat optimaal.
We dachten de oplossing gevonden te hebben. Nu zou windows 98 volledig aktueel worden, waardoor-ie de nieuwe ethernetkaart zou begrijpen.
Bij ‘t opnieuw opstarten liep ‘t echter fout. Hij bleef hangen.
Reset.
Helemaal fout. Comp startte wel op, maar er kwam geen bureaublad. Kaal scherm.

Ik heb de hele nacht liggen dromen over allerhande handelingen die ik op de comp uitvoerde. Ik was redelijk geniaal in m’n verrichtingen. De comp was nog niet eerder op een dergelijke wijze doorgrond. Ik snapte alleen niet hoe ik toegang kon krijgen, terwijl ik voor ‘t slapen gaan de comp nogeneens een diskette kon laten herkennen.

Wakker geworden. Jan gebeld. Gefeliciteerd. Gevraagd of-ie al visite had. Hem ‘t probleem voorgelegd. Bios. Opstartdiskette. Windows-cd-rom. Windows setup. Jan praatte me door de hele procedure heen. Jan is een moderne held.

Windows herkende alle oude instellingen. Herkende blijkbaar ook alle hardware & drivers. Mijn comp werkt weer zoals ‘t hoort.
Rare dingen, die comps. Blij dat ik er geen verstand van heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *