De wc-bril hoort naar beneden. Sterker, niet slechts de bril; ook de klep die afdekt, hoort in zo’n houding te staan. Vraag maar aan m’n moeder. Da’s hygiënischer. Dat hoort zo. Dat stinkt minder. Heeft m’n moeder me toen verteld.
Ik heb ‘t Max div keren proberen duidelijk te maken, maar ‘t wil er niet in. Dat van die bril dan. De klep hebben we nogeneens op m’n werk. Waarvoor dan, vraagt-ie. Da’s hygiënischer. Dat hoort zo. Dat stinkt minder. & ‘t Ziet er voor de dames netter uit. Tenminste: alleen als je ‘t doet nádat je je plas hebt gedaan. Vergeet je die regel, dan veroorzaak je een averechts effekt.
Max wilde er niet aan. Hij kon m’n argumenten niet begrijpen. Hij kon ze stuk voor stuk weerleggen, zo dacht-ie. & Anders vergat-ie ‘t gewoon. De bril weer neer te leggen na gedane arbeid.
Buiten dat: Max gebruikt nogeneens een bril. Thuis hangt-ie gewoon boven de pot. Bril vindt-ie nergens voor nodig. Is onhygiënisch, zegt-ie. Blijven alleen maar dingen aan hangen. Wat voor dingen weet-ie niet. Ze blijven echter wel hangen. Daarom gebruikt-ie geen bril.
Ik ben natuurlijk geïndoctrineerd door m’n moeder. Zij heeft me van kindsbeen aan bijgebracht dat ‘t vies was. Wij dachten toen ook: onzin. Maar ja, je moeder is de baas. Ook al luister je niet. & Uiteindelijk wel na dreigementen dat je anders de wc de hele week zal moeten schoonmaken.
De spetters van mannen op de wc-rand blijven duidelijk zichtbaar staan. Da’s een belangrijk motief om de wc-bril omlaag te houden. Die spetters vangen xtra veel stof op (& andere viezigheden, waarover ik hier niet wil uitwijden), want vochtig. Nog viezer, betekent dat. Ik vind dat de voornaamste reden om de wc-bril omlaag te houden. Een vrouw hoeft niet te zien wat ‘t resultaat ‘s mans bezigheid is. Zo ouderwets ben ik ook wel weer. Dankzij m’n moeder.
Max wilde er niet aan. Ik ken nog wel meer van dat soort mannen. Allemaal op bepaalde leeftijd. Ze zijn ‘t niet gewend de bril omlaag te doen. Te weinig vrouwen in ‘t gezin. Of misschien te veel. Werd ‘t stilzwijgend voor ze schoongemaakt, omdat ‘t bij de vrouwen in ‘t gezin in ‘t oog viel. Vanwege de opstaande bril.
Max werd afgestrafd. Op m’n verjaardag.
‘Wie heeft die bril omhoog laten staan?’ vroeg m’n moeder.
‘Oh, dat zal Max wel weer zijn geweest,’ zei ik.
Max begon meteen ‘t verhaal dat-ie thuis helemaal geen bril gebruikte. Dat-ie dat hygiënischer vond. Blijven alleen maar dingen aan hangen. Wat voor weet-ie niet, maar ze blijven wel hangen. Daarom gebruikte hij geen bril.
Nou, m’n moeder heeft ‘m toegesproken. Nogeneens onder straffe van een week lang schoonmaken. Ze sprak ‘m gewoon toe.
Vrouwen vinden dat gewoon niet lekker, vertelde ze ‘m. Ze was helemaal gewend aan ‘t feit dat ze de enige vrouw was in een gezin met allemaal mannen, maar bij haar thuis mocht ‘t niet meer.
Nee, dat wist ik: dat mocht niet meer. De bril moest omlaag.
Max vindt dat tegenwoordig ook. Alhoewel hij nog steeds geen bril op zijn wc heeft. Vindt-ie onhygiënisch.
Maar de bril staat altijd omlaag in Zijperspace.
Dit stuk is tot stand gekomen dankzij Mijnheer Lijstje, welk verzoek hiertoe geplaatst is bij ‘t stuk drenkeling ipv ‘t normaliter te gebruiken artikel: wachten. Niet getreurd: ‘t is geplaatst; ik heb aan ‘t verzoek voldaan. Tot voller tevredenheid naar ik hoop. Ik wacht op verder commentaar.