rakker

Druk geeft me fooi bij ‘t afrekenen van z’n flesje bier. Ik wil zoals gewoonlijk z’n wisselgeld teruggeven, maar hij heeft ‘t liever niet.
‘Nee, joh. Dat is fooi. Dat is niet als investering voor de toekomst, hoor, mocht je dat denken. Want ik weet wel dat ‘t hier niet zo werkt; ik krijg er later toch niet een xtra biertje voor.’
‘Als je zegt dat ‘t fooi is, dan gaat ‘t inderdaad de fooienpot in. Dan kan ik moeilijk de volgende keer een biertje gratis meegeven, want dat is dan van ‘t geld van m’n baas.’
‘Ja, ik weet wel dat ‘t zo werkt. Maar ik geef wel ‘ns geld in bewaring.
Op ‘t Waterlooplein, ik help zo af & toe een paar jongens die daar op de markt staan, leg ik wel ‘ns geld in bewaring. Ik help ze met afbouwen enzo, zwaar werk, als ik niet te dronken ben. Vinden die jongens leuk & dan krijg ik een flesje bier of wat eten.
Laatst had ik dat dus ook gedaan, maar ik was vast weer te dronken, want ik wist er niks meer van.
Roept die gozer me van de week: “Hé, ken je me niet meer?” Ja, tuurlijk kende ik ‘m wel, dus ik loop naar ‘m toe. Ik denk: ik ben vast weer te ver heen geweest om me te herinneren dat ik geld van ‘m geleend heb.
Ik zeg dus: “Oh, sorry, heb ik geld van je geleend? Ik had vast weer te veel gezopen, want ik weet er niks meer van. & Ik heb geen rooie cent om je terug te betalen.’
Nee, daar ging ‘t niet om.
“Vertel ‘t dan, wat is er dan gebeurd? Want ik wil weten wat ik gedaan heb.”
Toen haalde hij z’n agenda te voorschijn, haalde ‘t elastiek ervan af & gaf me de € 10,- die er in zat. “Hier, dat heb je me van de week in bewaring gegeven; anders zou je ‘t toch uitgeven, zei je tegen me.”
Dat vond ik toch te gek, man. Ik zat helemaal aan de grond, had geen cent te makken. & Opeens had ik € 10,-, da’s ong 22 gulden. Man, ik was opeens rijk.
Daarom vind ik ‘t wel goed om af & toe geld ergens achter te laten, want als ik 1maal geld heb, dan vliegt ‘t weg.
Maar dat van toenet is fooi, hè. Dat hoef je niet voor me te bewaren.’

Buiten loopt een klein hondje Druk tegemoet.
‘Ah, jij bent een leuke rakker. Wat zie je er leuk uit!’
‘t Hondje moet echter verder met de bazin die aan de andere kant van de ketting hangt.

We zouden niet altijd fooi moeten accepteren in Zijperspace.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *