ruilen

Mevrouwtje, ik weet ’t goed gemaakt.
Ik heb hier een andere cd, van Sibylle Baier, wat je waarschijnlijk toch niets zegt, want ’t zijn opnames uit 1970-1973, maar zóóóó verschrikkelijk mooi & ik weet zóóóó verschrikkelijk zeker dat jij ’t ook mooi zal vinden, ik draai ’t in ieder geval aan 1 stuk door, elke keer als ik denk de deur uit te moeten gaan, dat is nog niet al te vaak gebeurd, want ik heb de cd afgelopen woensdag pas aangeschaft, maar evengoed, elke keer als ik weet dat ’t niet lang meer duurt vooraleer ik de buitendeur achter me zal sluiten, de sleutel in ’t slot, 2 keer draaien & weer een paar uur verwijderd van m’n dagelijkse leefomgeving zal zijn, dan zet ik vlak voor de laatste handelingen, douchen, tandenpoetsen, je weet ondertussen wel wat ik allemaal doe in dit soort gevallen, deze cd aan, dan hoor ik echo’s doorklinken tussen de stralen die op m’n gezicht klateren door, dan was ik ’t vuil van gister weg, dan stroomt de dag van vandaag rustig bij me binnen, om me vervolgens te drogen, m’n tanden in glimmend poets te zetten, & terwijl ik dat laatste doe probeer ik ’t tempo te vinden dat ik m’n dag zal leven door de borstel een juist ritme te laten vinden die past bij Sibylle, zodat ik haar stem nog voel trillen in m’n hoofd, niet te hard, wel degelijk, wel zorgvuldig, maar niet te doortastend, te hard, dat jij dan deze cd neemt & Vinkenoog/Spinvis meeneemt deze kant op & dinsdagavond met deze verschrikkelijk mooie cd naar huis gaat, daar zal je vast blij mee zijn.
Ik had ’t idee dat de verkoper mij de cd eigenlijk niet wilde adviseren, ik vroeg ‘m: heb je nog wat? Hij zei: ik heb je al een tijdje niet gezien. Ik zei: ja, 4 maanden ziek thuis geweest & dat heeft me bovendien klauwen vol geld gekost. & Hij zei: hou op, ik heb ook problemen met de belasting, moet opeens € 400,- gaan betalen, nu moet ik maar snel de volgende aangifte gaan doen, dan krijg ik misschien wat terug, want zo red ik ’t niet. Ik zei: maar heb je nog wat leuks? Hij zei: als je er 4 maanden uit bent geweest, dan kun je misschien beter ‘ns langskomen om de boel in te halen, rustig te luisteren. Ik zei: ja, maar ik wil nu eindelijk weer ‘ns iets. Hij zei: ja, ik weet natuurlijk niet wat je gemist hebt, maar wat wij de laatste tijd vaak draaien, is dit.
& Hij liet de cd zien.
Maar eigenlijk had ik ’t idee dat-ie ’t niet wilde laten zien, dat-ie deze cd voor zichzelf wilde houden, beperkt houden tot een klein publiek, maar omdat ik al jaren bij m’n platenboer kom & misschien best wel aardig ben, je weet ’t niet, je kunt ’t ook niet zeggen, misschien gewoon wel aardig overkom naar winkelpersoneel, ik zeg immers altijd gedag, dankjewel & tot ziens, ik lach vriendelijk & ben belangstellend voorzover dat gaat in de kleine korte paar minuutjes die winkelpersoneel heeft voor de klanten afzonderlijk, maar ze weten dat als ze bij mij langskomen dat ze dan op een biertje kunnen rekenen, gewoon als waardering, niet al ’t winkelpersoneel, maar die enkeling die ik aardig vind, die in een winkel werk waar ik de meerwaarde van ’t leven vandaan haal, die dan ‘ns een keertje aan komt wippen, dat weten ze, dat ze op waardering van mij kunnen rekenen, misschien dat-ie daarom dacht: ik moet ‘t ‘m toch maar zeggen, dat van die hele mooie cd, die helemaal boven in ’t schap in de linkerhoek staat, ook al willen we eigenlijk dat niet iedereen dat te weten komt, want dan is de muziek dood & kunnen we ’t nooit meer draaien, want gaat iedereen ermee aan de haal, muziek gaat nl dood als iedereen er een stukje van tot zich neemt, dan ontneem je ’t z’n hart, dan verliest ’t elke keer een beetje extra van z’n ziel, dat wist jij misschien niet, maar zo is ‘t wel.
Hij zei: ’t is een beetje folky, opgenomen begin 70 & pas ontdekt, wij zijn er een beetje gek van. Ik zei: ik ben nog nooit teleurgesteld, heb nog nooit een miskoop gedaan nav jullie adviezen. Hij zei: ik geef ’t gewoon zo mee, mocht-ie niet bevallen dan kun je altijd terugkomen. Ik zei: ja, dat weet ik. Hij zei: da’s € 16,50.
Maar dat moet ik natuurlijk niet zeggen, want ’t was een verrassing voor jou. Een verrassing in ruil voor de verrassing die je minder leuk vindt, weliswaar, maar ’t blijft een verrassing dat je dan een verschrikkelijk mooie cd ervoor in de plaats krijgt, nietwaar?

Als voorproefje in mp3-formaat ‘t 1e nr. Zodat je zeker weet straks dat je Sibylle Baier wil hebben.

& O ja, je krijgt er kusjes bij. Die zijn vandaag gratis. Bovendien heb je ze wel verdiend. Want ’t weer is mooi, de deuren staan open, de vogels fluiten hun wijsjes m’n huis naar binnen & Sibylle doet ijverig mee.

Ze komen geheel voor niks & zwierend naar je toe vliegen vanuit Zijperspace.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *