tijdelijk

‘Gilgamesj, Gilgamesj?’ vraag ik me af. Ik ken de naam wel. Ik weet zelfs dat ‘t een belangrijk werk is. Maar ik weet ‘t absoluut niet te plaatsen. & Ze hebben er zelfs 2 boeken ervan.
Ik besluit de verkoopster van de boekhandel te raadplegen.
‘Er staan daar 2 epos, hmm, nee, 2 epossen….? Wat is eigenlijk ‘t meervoud van epos?’
‘Epi misschien?’ is haar reaktie.
‘Tuurlijk, je hebt gelijk. Wat is ‘t verschil tussen beide boekwerken betreffende ‘t epos van Gilgamesj?’

Ik ben gepreoccupeerd vandaag door ‘t feit dat ik ouder word. M’n collega had ‘t door haar opmerking nog wat xtra aangewakkerd (‘Je moet wel oppassen, Ton.’), maar ‘t was reeds meer dan een smeulend vuurtje. Elk euvel lijkt me een stap dichter bij de uiteindelijke dood te brengen. Een elleboog die niet functioneert, een griep die me overvalt, voedselvergiftiging, vermoeide benen & voeten, een rug die konstant gerecht moet worden om ‘t gezeur te verminderen. ‘t Zijn voorspellingen die de weg bergafwaarts aankondigen. Of misschien zijn ‘t geen voorspellingen, maar reeds illustraties ervan.

Ik heb de rode gekocht: ‘Rood is een mooie kleur,’ hield ik de dame voor, maar in werkelijkheid was ‘t feit dat-ie enkele € goedkoper was de motivatie. Hoe zou ik rood boven crêmig wit kunnen verkiezen zonder daar iets bij voorbaat mee te winnen?
Tussen de noodzakelijk migraine-dutjes door heb ik stukjes van de inleiding vluchtig kunnen lezen. De man Gilgamesj zal gedurende ‘t epos z’n uiteindelijke dood onder ogen moeten zien. Hij blijkt niet goddelijk, niet onsterfelijk.

& Ach, ik ben ‘t ook niet.
Maar kan ‘t niet ff wat praktischer, die vooraankondigingen ervan? Of minder bruusk zo vlak achter elkaar? Kan ‘t mij zo af & toe ook ‘ns vergund zijn ‘t werk, dat ik in m’n vrije tijd ter hand neem, te voleindigen? Ik hoef toch niet weken achter elkaar gevloerd te worden om me van die realiteit te laten doordringen?

Evengoed laat ik me niet kennen. Ik zet m’n hoofd op ontkenning van ‘t ongemak. & Stug volhard ik, volhard ik in die ontkenning.

We wijzigen vannacht in ieder geval de tijd in Zijperspace, zodat de tijdelijkheid weer verder ligt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *