brood-xpert

Als je er elke dag 6 van consumeert word je vanzelf een xpert in ‘t beleggen ervan, & niet alleen dat. Is mijn mening. Men mag er anders over denken, men eet er dagelijks bijv 10, men smeert bijv voor ‘t gehele 8-koppige gezin, maar op bescheiden nivo, op ‘t nivo van de zeg maar alleenstaande, zichzelf nog best wel goed verzorgende jongeman, durf ik toch best te beweren dat ik er een hoop van af weet.

Zo merk ik aan de struktuur van de boterham of-ie van ‘t ene brood of van ‘t andere afkomstig is. Niet elk brood heeft dezelfde vorm. Ook al zijn ze afkomstig van dezelfde bakker. Ook al zijn ‘t beiden broden van ‘t merk Waldkorn.
Ok, ik moet toegeven dat m’n kennis zich beperkt tot de Waldkorn-versie van ‘t verschijnsel brood. Ik eet nu 1maal slechts deze ondersoort. Maar juist op ‘t gebied van deze kan ik wel degelijk zeggen dat ik van alle ins & outs op de hoogte ben.

Over ‘t maken van brood weet ik echter niets. Ik ben van mening dat, wil men ten volle genieten van ‘tgeen men eet, ‘t beter is niet alle details van ‘t produktieproces te weten. Ik wil geen krijsende varkens voor ogen krijgen op ‘t moment dat ik een lekker sateetje in m’n mond steek. Of een ijverig tokkende kip wiens kop verwijderd wordt tbv de kip tandoori die ik op gegeven moment tot mij neem. Laat mij gewoon maar consumeren, daar ben ik nl goed in. & Je talenten moet je proberen ten volle te benutten, is mij altijd bijgebracht.

Laten we onze aandacht dus vooral spitsen op ‘t gebruik van de boterham.
Er bestaat een onder- & een bovenkant bij een sneetje brood. De meeste mensen is dat nog nooit opgevallen, of staan er simpelweg nooit bij stil. Men pakt een paar sneetjes uit de broodzak, legt ze op ‘t bord & begint te smeren.
Ik pak dat anders aan. Ik kijk 1st welke kant boven moet. Daartoe leg ik ‘m op de snijplank (inderdaad: ik nuttig m’n ontbijt van een plank, de geur & smaak van de boterham komen dan beter tot hun recht; men eet dan zeg maar de boterham zoals de bakker ‘t bedoeld heeft) & bestudeer de snee zorgvuldig. Naarmate hij verder verwijderd is van ‘t midden van ‘t brood is duidelijker te onderscheiden of je te maken hebt met een onder- dan wel bovenkant van ‘t je aanstarende sneetje. Dat klinkt misschien wat banaal, maar bij zorgvuldig kijken zal men ‘t onderscheid gewaar worden.

Oh. Ik geloof dat ik nu toch zal moeten stoppen. Ik meen te moeten constateren dat m’n brood zojuist ontdooid is.

Er kan begonnen worden met ‘t ontbijt in Zijperspace.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *