correspondentiepublicatie

(slaap je?)
(op de bank?)

(Ja, ik sliep)
(op de bank)
Tot nu net geleden.
& Dat zeg ik omdat ’t zo mooi klinkt, bedenk ik terwijl ik ’t opschrijf. ‘Nu’ & ‘net geleden’ zit ik voor me uit te mijmeren. ’t Zal wel slaapdronkenschap zijn. Om ’t kompleet te maken, & om straks weer opnieuw te kunnen slapen, heb ik mezelf een biertje voorgeschoteld. ’t Is altijd beroerd om midden in de nacht die nog geen nacht had mogen zijn wakker te worden. Alsof er een kaasschaaf over je heen is gegleden, een botte, die niet weet waar de aanleg voor een ferme plak moet zijn.

Sylke is overigens echt een naam voor een vrouw die wel op een gegeven moment zóu moeten verdwijnen. Een echte immigrantennaam. Later zal er een roman over verschijnen, of een autobiografie, waarin verteld wordt hoe alles zo vanzelfsprekend ver weg werd, nooit meer terug kwam. Lief evengoed dat ze aan je denkt. Zo in den verre. Beste vriendinnen mogen eigenlijk niet weg gaan, daar zijn ze niet voor opgericht, net zoals beste vriendinnen geen vriendje horen te krijgen, of anders niet ziek mogen zijn, als jij (oeps, ik) ’t aan je hart hebt, padden ziet, weliswaar niet regenend zoals in een zekere film, maar ’t zou er wel van kunnen komen als beste vriendinnen zomaar verdwijnen naar dat ver wegge, onherroepelijke, richting vriendske, altijd belangrijkere dan je eigene ikske, gehecht aan vriendinske.
Ik heb gehuild toen m’n broer besloot in een stad anders dan Den Helder te gaan wonen. Ik woonde weliswaar samen met Tineke, maar ik kreeg ’t gevoel dat er niemand meer over bleef. Daar, in Den Helder. Toen ’t eindelijk definitief beter ging met mij, dat lag niet aan m’n broer, ben ik zelf ook vertrokken. Om Den Helder buiten familiebezoek nooit meer terug te zien.
Ik ben een ouwehoer als ik zo wakker word. Ik praat over niks & alles tegelijk. Associatief schrijven zal ’t wel heten. Ik hoop dat ’t je niet stoort.
Ik moet maar verder lezen. Want ’t boek is nog niet uit dat moet gaan winnen.

Ton.
(’t zal niet de 1e keer zijn dat juist dat boek wint dat ik als enige nog niet volledig gelezen heb, een goed graadmeter ondertussen om te weten wie ’t wordt)

Eigenlijk een voorpublicatie van wat ooit nog moet komen in Zijperspace.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *