droog

‘s Nachts ben ik de laatste tijd vooral bezig met ‘t happen naar adem. Fnuikend voor m’n nachtrust, want ik word wakker als gehemelte totaal verdroogd is.
Ik probeer ‘t wel; ik ben heus bereid de slaap weer te vatten zonder uit bed te stappen. Want door er uit te gaan schud ik de slaap uit m’n lichaam, alleen al door de concentratie die ‘t vergt ‘t trapje af te dalen. Maar ik heb ook te maken met de lichten die m’n ogen in schijnen; de kou die m’n huid doet ontwaken; de beweging die m’n lichaam uit z’n ligritme haalt.

& Dat alles omdat m’n keel om vocht schreeuwt. Smeekt zelfs.

M’n keel doet mij ernstig beseffen dat ‘t menselijk lichaam voor een groot deel uit vocht bestaat. Dat ‘t vocht behoeft, uit vocht is opgebouwd & vocht wil afscheiden. Als er slechts verdamping van ‘t vocht plaatsvindt & geen inname, protesteert m’n keel.
Dat proces zet tegelijk m’n mond, m’n wangen, m’n tanden, alle holtes, elke kier volledig droog. Waardoor ik geen gevoel meer lijk te hebben in de verschillende onderdelen van m’n mondholte. In die zin dat ik op een gegeven moment niet meer kan onderscheiden of m’n tong nu vastgeplakt zit aan de bovenkant van m’n gebit of rustig in ‘t zachte bedje ligt waar ‘t zich hoort te bevinden.

Er lijkt een immuniteit voor ‘t medicijn in m’n lichaam op te treden. Ik spuit m’n neus vlak voor slapen in met de flixonase-spray, maar reeds na 3 uur lijkt ‘t grootste gedeelte van de werking achter de rug. Terwijl ik nog de hele nacht doormoet, zonder nog een dosering. 3 Maal per dag is ‘t maximum.
Ik kan vervolgens minder lucht via m’n neusgaten tot me nemen, waardoor ik automatisch m’n mond ga gebruiken. Als ik wakker was, dan zou ik ‘t wel weten: stug door blijven ademhalen via m’n neus; dan maar wat moeizamer & sneller. Helaas kan ik dat niet zelf bepalen als ik me in ‘t land der dromen begeven heb. Blijkbaar open ik, zogauw de slaap me overmant, pardoes m’n mond & laat al ‘t vocht m’n mond uit verdampen.

‘t Medicijn werkt niet meer. In ieder geval niet meer voldoende.
& ‘t Duurt nog 2 weken voor ik m’n afspraak met de KNO-arts heb. Om te kijken of er nog aan wat valt te doen, medicijnswijs, of dat er andere maatregelen genomen dienen te worden.

‘t Wordt een beetje benauwd in Zijperspace

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *