Johnny is dood

‘t Is vrijdagnacht. Ik lees net dat Johnny is overleden. Vanzo. Afgelopen dinsdag.

Ik haal z’n rol uit m’n herinnering tevoorschijn die hij speelde op de weblogmeeting. Z’n mooie rol. Z’n beige pak, gele blouse. Z’n stijl vet achterover gekamde haar. Z’n snor & sik.
Hij schijnt speciaal daarvoor deze kleren te hebben aangetrokken. Hij zou de wereld, de kleine wereld van weblogland, wel ‘ns laten zien dat ‘t zichzelf niet serieus hoefde te nemen. Hij zou wel ‘ns laten zien dat hij elke rol aankon. & Een spiegel voorhouden.

Johnny kon schrijven. Maar hij wilde niet zo schrijven zoals iedereen dat wilde. Hij was dwars, moeilijk, onnavolgbaar & waar andere onnavolgbaren hun eigen volgelingen krijgen, wist Johnny zelfs die van zich af te schudden. Hij had een plan, zo leek ‘t. Een plan voor zichzelf.

Ik had een schrijf-wedstrijd uitgeschreven speciaal voor de weblogmeeting. ‘Waarin iets kleins groot kon zijn’. & Ik liet m’n moeder jureren. Men kan van mij aannemen dat mijn moeder iets oprechts herkent. Zij vondt ‘t stuk van Johnny de beste (samen met ‘t stuk van Suffie). Moeilijk, maar wel echt, zei ze.
Ik heb nu een uur zitten zoeken naar z’n stukje in m’n meel-archief, maar kan ‘t niet vinden. Laat staan dat ik in z’n archief terecht kan.

Ik kan niet zoveel over Johnny zeggen; ik ben ‘m slechts 1 keer in levende lijve tegengekomen. Behalve dat mensen ‘m vaag vonden. Men wilde dat-ie eens duidelijke taal ging spreken. Maar zelfs in ‘t antwoorden op dat soort verzoeken bleef Vanzo, zoals iedereen ‘m in Weblogland kende, een slag om de arm houden. Hij wilde niet begrepen worden. Hij wilde blijkbaar miskend blijven.

Ik hoop eigenlijk dat ik ongelijk heb. ‘t Lijkt me moeilijk leven. ‘t Is vechten tegen de bierkaai. Altijd een andere visie op de dingen geven. Altijd onbeantwoord, op de juiste manier onbeantwoord blijven.

Ik hoop dat-ie momenteel de juiste antwoorden gevonden heeft. Ergens. Ik weet niet waar. Hij verdient ‘t. Hij was een strijder. Voor een zeer bijzondere zaak, zo begreep ik.

Johnny is dood.

Een dag stilte in Zijperspace.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *