katern

L.S.,

Vorige week heb ik een exemplaar van ‘De wereld; Naturalis Historia’ gekocht. Vergenoegd heb ik er doorheen gebladerd, enkele blz gelezen & ‘t vervolgens meermalen gebruikt om passages na te slaan die in andere literatuur aangehaald werden. Laten we zeggen dat ik zo’n 40 blz van’t omvangrijke boek heb gelezen in ’t korte tijdsbestek dat ’t in mijn bezit is.
Maar tot mijn ontsteltenis beginnen de katernen (ik hoop dat ik ’t goede vocabulaire hierbij gebruik; hoewel m’n broer in een ver verleden boekbinder was & ik hem in zijn werkzaamheden meermaals heb bijgestaan, heb ik me zijn vakjargon nooit eigen kunnen maken) los te laten van de kaft.
Dat heb ik nog niet eerder mogen meemaken met publicaties van uitgeverij Atheneum – Polak & Van Gennep. Boeken als die in de Gouden Reeks zijn verschenen, die zich bijna allemaal in m’n boekenkast bevinden, hebben ong een zelfde omvang als de Naturalis, zijn bijna allen geheel door mij verslonden, van voor naar achter, maar ondanks dit intensieve gebruik hebben deze niet eerder eenzelfde euvel getoond.

Ik hecht nogal aan m’n boeken. Vol trots staan ze in m’n boekenkast te pronken, vol genoegen neem ik ze ter hand als ik weer eens wat moet naslaan, ik ruik aan ze, vooral vlak na aanschaf, ik streel m’n hand over de kaft, op ’t nutteloze af laat ik enkele blzs door m’n vingers ‘waaieren’, ik pluk enkele woorden uit snel voorbij trekkende pagina’s zonder dat ik ze tot me door laat dringen; ik denk dat dit soort gedragingen andere boekenliefhebbers niet vreemd in de oren zullen klinken. & Vooral de boeken die wat meer ‘prestige’ hebben, zoals genoemde Gouden Reeks, maar Plinius wil ik ook graag opnemen in de zeer selecte groep waar ik extra waarde aan hecht, verdienen bij mij een speciale plek, doen me iets als ik ze op hun plaats in de kast zie staan, ontroeren mij op een bepaalde wijze zoals alleen favoriete boekwerken dat met een mens kunnen doen.
Uitgeverij Atheneum mag mij dan ook tot een van zijn grootste fans rekenen, hoewel ik daar aan toe moet voegen dat mijn beurs niet toelaat dat ik daar altijd uiting aan kan geven.

Kort & goed, ’t verbaast mij dat ’t loslaten van de katernen zomaar kan gebeuren bij een uitgave van Atheneum. Is dit bij meerdere exemplaren aan de hand? Is deze klacht u al eerder ter ore gekomen? & Natuurlijk, ik kan er niet langer omheen draaien, valt er iets aan mijn exemplaar te doen? ’t Valt mij namelijk momenteel zwaar ’t boek op te pakken, uit angst dat ’t verder uit zijn voegen zal scheuren. Terwijl ’t boek toch als eerste doel moet hebben dat ’t gelezen wordt (zeker zulk een belangrijk werk als de Naturalis Historia).

Van de gelegenheid wilde ik tevens gebruik maken om te vragen of er nog een exemplaar van Don Quichotte, uitgegeven in de Gouden Reeks, mogelijk beschikbaar is. Zoals gezegd staan bijna alle delen van de reeks in mijn boekenkast. Slechts twee ontbreken. ’t Andere ontbrekende deel schaf ik me binnenkort in de boekhandel aan, maar voor Don Quichotte kan ik me daar niet meer vervoegen, sinds de titel in paperback is verschenen.
Staat er misschien nog een exemplaar in de kelders van uw uitgeverij te verstoffen die ’t uitzicht in mijn woonkamer aanzienlijk kan opfleuren?

Ik hoop dat u op al deze vragen antwoord kunt geven, echter niet een beroep doe op tijd die u node aan iets anders had moeten besteden dan ’t geven van die repliek. Laat ik er bij vermelden dat wat uw reactie ook zal zijn ik mij zal blijven verheugen in alles wat uw uitgeverij in de toekomst op de markt zal brengen. Zoverre mijn portemonnee dit zal kunnen dragen zal ik u blijven steunen door regelmatige aanschaf uit uw fonds.

Met vriendelijke groeten van een lezer in Zijperspace.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *